Dorel nu doarme! Proiectele pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor județene au statusul „loading”

Mai multe drumuri județene din Caraș-Severin sunt vizate pentru a fi îmbunătățite. Direcția de Drumuri din cadrul Consiliului Județean dorește implementarea unor măsuri privind administrarea și exploatarea rețelei de drumuri. 

Consilierii județeni Caraș-Severin prezintă publicului interesat stadiul în care se află mai multe proiecte ce sunt în derulare: Lucrări de drumuri (rețea de drumuri județene), Reparații capitale după calamitățile din 2016 și 2019, Siguranța circulației pe întreaga rețea de drumuri județene.

Lucrările de reabilitare și modernizare prin PNDL continuă. Pe tronsoanele DJ 608B Zorlencior-Zorlențu Mare, DJ 680A Maciova-Ciuta-Obreja și DJ 571 F (DN 57B) Eftimie Murgu lucrările sunt în execuție. Reabilitarea pe ruta Reșița-Văliug este și ea printre lucrările în plină desfășurare.

Continuă și demersurile privind implementarea proiectelor depuse pe Programul Operațional Regional (POR) și pe programul Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, unde mai multe drumuri sunt ținta lucrărilor de modernizare.

Luând în considerare starea de degradare a drumurilor județene, precum și importanța economică pe care o reprezintă infrastructura rutieră pentru dezvoltarea județului, Direcția de Drumuri Județene încearcă să obțină fonduri prin intermediul FDI (Fondul de dezvoltare și Investiții). Au fost depuse la Comisia Națională de Strategie și Prognoză solicitări de finanțare, însoțite de documentații aferente, pentru atragerea de fonduri în vederea modernizării drumurilor județene. Proiectele FDI vizează modernizarea și reabilitarea mai multor drumuri județene, care momentan sunt în stadiul de evaluare. Drumurile vizate sunt DN 57, 57A și 58, tronsoanele: Văliug-Crivaia-Vila Klaus, Prislop-Semenic, Bocșa-Ocna de Fier, Ocna de Fier-Dognecea-Secășeni, Telescaun-Muntele Mic.

În ceea ce privește deszăpezirea drumurilor, pentru zonele Bocșa și Reșița s-a semnat contractul-cadru, iar pentru zona Oravița, achiziția se află în faza de analiză a propunerilor.

Un pas înainte s-a făcut și pentru alte două proiecte, pentru care contractele de finanțare au fost semnate, iar bugetele aprobate. Proiectele au ca obiectiv reabilitarea DJ 571 F (DN 57B)-Eftimie Murgu și modernizarea tronsonului DJ 608B Zorlencior-Zorlențu Mare.

Valoarea totală a obiectivului pentru DJ 571 F (DN 57B)-Eftimie Murgu este în cuantum de 11.518.805 lei. Din bugetul de stat se va asigura suma de 11.217.218 lei, iar diferența de 301.587 lei va fi decontată din bugetul local.

Valoarea totală a obiectivului pentru DJ 608B Zorlencior-Zorlențu Mare este în cuantum de 10.148.281 lei. De la bugetul de stat se va asigura suma de 9.764.616 lei, iar diferența de 383.665 lei va fi decontată din bugetul local.

Așadar, drumul spre drumuri mai bune continuă. O societate nu poate fi modernă fără o infrastructură cel puțin decentă.