Brânza „Dealul Beliagoe”, la mare căutare

Târgul de Toamnă de la Oravița continuă și astăzi. Numărul producătorilor a crescut față de prima zi a manifestării. În ceea ce îi privește pe vizitatori, sute de orăvițeni, dar și cărășeni din toată zona au luat cu asalt standurile celor care și-au expus marfa.

Pe lângă rețetele tradiționale, vechi de peste un centenar, la Târgul de Toamnă de la Oravița producătorii au adus marfă de valoare, în speranța că vor scoate investiția de peste an. Spre exemplu, un cal, scos la vânzare de un localnic din Oravița a costat nici mai mult, nici mai puțin de 3.000 de euro. Cumpărătorii nu s-au înghesuit să arunce cu banii pe frumosul armăsar, însă i-au dat pe spate produsele din capră, expuse de un reșițean. Jandarm de profesie, Gigi Căpraru (foto) are o mare pasiune. În timpul liber se ocupă de gospodăria sa, amplasată în Dealul Belagoe din Reșița, acolo unde are aproape 200 de capre. Brânza, laptele și carnea sunt comercializate.

„Vând aici toate sortimentele de brânză de capră, dar și pastramă. Ocazional, ies să vând la târguri ceea ce produc. Aceasta este pasiunea mea, iar când am timp liber, o practic”, spune Gigi Căpraru. Soția sa, deși este profesoară de engleză și română, a urmat un curs agricultură, ca să îl poată ajuta pe jandarm să întrețină cât mai bine gospodăria cu sute de animale. „Am urmat cursurile pentru că tot ce producem noi este bio. Planul nostru este ca, pe viitor, să atragem bani europeni și să ne putem extinde producția”, a declarat jandarmul pentru „Express de Banat”.

La același Târg, specialiștii de la A.P.I.A. le-au oferit oamenilor consultanță gratuită, de dimineața și până seara. Producătorii care au venit la Oravița sunt din toate colțurile țării, dar mai ales din zona de vest. Astfel că, în afară de legume, fructe și flori, oamenii au putut găsi produse naturiste, apicole, ultilaje agricole, dar și păsări, cai sau oale din lut. În paralel cu Târgul, minoritatea germană din oraș, găzduiește și Festivalul Minorităților Etnice.

Organizatorii manifestării sunt Primăria și Consiliul Local Oravița, în colaborare cu Centrul pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/