„Bombe” ascunse în proiectul de modificare a Legilor Justiției?!

Partidul Național Liberal suspectează faptul că, în spatele inițiativei coaliției guvernamentale de a face unele modificări și ajustări normale cerute de sistemul judiciar, ar exista pericole ascunse. Ba mai mult, PSD-ALDE ar pregăti amendamente care ar urma să fie introduse pe ultima sută de metri în Parlament, după modelul „Marțea Neagră”.

Deputatul liberal Valeria Schelean-Șomfelean, care face parte din Comisia Specială Parlamentară pentru Legile Justiției, spune că se simtă obligată să atragă atenția publicului asupra unor pericole care ar sta ascunse în spatele controversatei intenții a coaliției guvernamentale de modificare a Legilor Justiției.

Spre exemplu, în ceea ce privește atribuțiile președintelui României pentru numirea/revocarea procurorilor cu funcții de conducere, acestea ar urma să fie restrânse, chiar dacă, spune deputatul cărășean, reprezentanții PSD au încercat să creeze aparența că actualele reglementări nu vor mai fi modificate. „Președintele României este eliminat din mecanismul de revocare din funcție a procurorului general, procurorului șef DIICOT, procurorului șef DNA și adjuncților acestora. Chiar dacă este menținut în procesul de numire în funcție, în cazul revocării nu mai are niciun atribut, fiind încălcat principiul simetriei juridice (cine numește și revocă). De ce este vorba de control politic? Conform proiectului, numirea efectivă o face ministrul Justiției (inerent politic), chiar dacă în mod formal numirea în funcție aparține secției de procurori din CSM. Aceasta pentru că propunerile făcute de ministrul Justiției pot fi refuzate o singură dată! Practic, ministrul Justiției poate numi în aceste funcții pe cine dorește pentru că dacă prima propunere va fi refuzată, a doua propunere devine obligatorie pentru CSM”, transmite Valeria Schelean-Șomfelean.

CITEȘTE ȘI: Valeria Schelean: Ministrul Justiției vrea să „îndrume” activitatea DNA și DIICOT

Parlamentarul PNL mai spune că Inspecția Judiciară va fi desființată prin noile legi PSD-ALDE. „Este propus un text de principiu care va genera haos. Adică, PSD-ALDE propune scoaterea din vigoare a tuturor normelor legale în baza cărora funcționează în prezent Inspecția Judiciară, fără să instituie nicio normă tranzitorie”.

În ceea ce privește Înființarea Direcției Speciale pentru cercetarea penală a magistraților, singurul ei scop ar fi tot unul de control politic, este de părere deputatul cărășean. „Este de neînțeles care este scopul acestei structuri. Singura explicație plauzibilă este aceea de a o folosi ca instrument de intimidare a judecătorilor și procurorilor care nu se conformează ordinelor politice”.

„Ca urmare a celor menționate mai sus, PNL respinge în mod categoric inițiativa PSD-ALDE pentru modificarea Legilor Justiției, întrucât menține mecanismul prin care doresc punerea sub control politic a actului de Justiție”, încheie Valeria Schelean.