UPDATE. Bombă socială! Peste 700 de angajați vor rămâne fără serviciu după ce un nou investitor pleacă din Lugoj

Unul dintre cei mai vechi investitori din Lugoj, care deține o fabrică de pantofi în municipiul timișean, își va închide porțile.

Închiderea fabricii, deși neconfirmată de către conducerea locală a societății elvețiene, va lăsa pe drumuri aproximativ 700 de muncitori, care au fost deja anunțați că de la finalul lunii martie vor fi trimiși în șomaj.

Societatea Rieker este la Lugoj din anul 1998, în anul 2001 a înființat o altă firmă la Făget, iar în 2002, la Baia Mare. Doar în primii opt ani de prezență în România, Rieker a investit 20 de milioane de euro în clădiri, mașini, logistică etc. La acea oră, capitalul propriu era de 13 milioane de euro, iar producția pe an, mai mult de trei milioane de perechi de pantofi în România, ceea ce reprezintă 25% din producția concernului Rieker.

La Lugoj era construit și un spațiu de depozitare foarte modern, un adevărat antrepozit vamal, cu capacitate de stocare de 600.000 de perechi de pantofi. Marfa pleacă direct din România către clienții Rieker din străinătate. Firma produce încălțăminte din piele, încălțăminte pentru femei, încălțăminte de stradă, pantofi, cizme, ghete, sandale cu și fără toc, pantofi sport, mocasini etc. 70% din producție se vinde doar în Germania, iar restul merge în mare parte la export.

Oficial, decizia va fi anunțată în zilele următoare, după cum a declarat și Ionuț Păsulă, manager al companiei lugojene: „Va fi trimisă o informare de presă în zilele următoare, acum nu comentăm nimic!”.

Unul dintre motive se leagă și de măsurile fiscale luate de către Guvernul României anul trecut, atunci când au fost lansate și primele zvonuri privind mutarea producției în zona asiatică. Firma elvețiană a mai avut o astfel de tentativă, după închiderea colecției de primăvară – vară 2009. Atunci societatea a fost nevoită să își reorganizeze activitatea de producție, dar a rezistat presiunii costurilor și tendinței investitorilor de a muta activitățile din industria textilă, cât și din cea a încălțămintei, în direcția Orientului Îndepărtat.

Prin închiderea acestei firme, municipiul Lugoj pierde un alt investitor străin după Primos, Calzaturificio Torre și Scholler.

UPDATE, ora 19.25

Compania Reiker informează, prin intermediul unui comunicat de presă, că a luat decizia de a închide fabrica de pantofi din orașul Lugoj din cauza lipsei forței de muncă și a productivității în scădere.

„Firma Reiker a început activitatea în România în februarie 1998 și a fost unul din cei mai mari angajatori din vestul României. Firmele de producție ale concernului Rieker România au angajat în cei peste 20 de ani de existență peste 20.000 de salariați și au fost produse aici peste 47 de milioane de perechi de pantofi. Piața muncii este extrem de dinamică și de competitivă în județul Timiș și va fi din ce în ce mai competitivă, ceea ce face să crească din ce în ce mai mult costurile cu forța de muncă, pe fondul luptei acerbe pentru atragerea angajaților. De asemenea, ne confruntăm cu lipsa forței de muncă calificată în domeniul confecții încălțăminte din cauza absenței școlilor profesionale. Cu toate că numărul actual al angajaților nu depășește 700, rezultă o fluctuație foarte mare, din ce în ce mai accentuată în ultimii ani, circa 40% din angajați fiind noi, ceea ce duce la o scădere a calității produselor. Productivitatea muncii, de asemenea, este în scădere”, se arată în comunicatul semnat de managerul companie, Markus Rapp.

De asemenea, reprezentanții companiei arată că sunt costuri mari și în ceea ce privește asigurarea transportului angajaților, dar și pentru plata utilităților.

„Aproximativ 65% din personalul angajat face naveta cu 11 autobuze din localitățile din jurul Lugojului, unele autobuze aducând angajații chiar și de la 70 de kilometri, ceea ce înseamnă, de asemenea, costuri însemnate. Un alt aspect important este costul tot mai ridicat al utilităților, confruntându-ne cu o creștere de 35% în ultimele 3 luni. Toți acești factori fac nerentabilă și nesustenabilă producerea unei cantități prea mici de pantofi raportată la costurile în creștere. În consecință, ne vedem obligați să încetăm activitatea de producție în România”, se arată în comunicat.

Reprezentații Reiker mai informează, cu privire la angajații care urmează să fie disponibilizați, că vor lua toate măsurile de protecție socială prevăzute de legislație. De asemenea, au fost contactate firmele din orașul Lugoj care sunt în căutare de angajați.