Bolta cerească și minunile ei, sau despre astronomie cu Andrei Juravle

andrei juravle
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Timișoreanul este vicepreședintele Societății Române pentru Astronomie Culturală, pasionat de astronomie observațională, arheoastronomie și astro-fotografie.

Pasiunea a crescut în timp, după ce o scânteie a stârnit curiozitatea din mintea copilului de odinioară. „Prima dată am aflat despre astronomie când eram elev în școala generală. Pe ultima pagină a unei culegeri de fizică, scria că în 1999 va avea loc o eclipsă totală de soare în România. Am ținut mine și am vrut să văd eclipsa. M-am pregătit cu ochelari confecționați de mine, fiindcă pe vremea aceea nu am avut acces la altceva. Am făcut rost de hârtie de mylar (o folie de plastic protectoare) și astfel, am putut să văd fenomenul astronomic. De atunci am început să studiez bolta cerească. Țin minte că în primii doi ani nu am pus mâna pe vreun telescop fiindcă nu aveam de unde. Am învățat cerul cu ochiul liber, făceam observații la stele variabile, la meteori, după care mi-am cumpărat primul telescop. Apoi, am început să întâlnesc oameni pasionați la fel ca și mine și mi-am spus că nu sunt singurul nebun pe lumea asta.”

observatii nocturne

După acel fenomen ceresc trăit pe viu, eclipsa, despre care s-a vorbit foarte mult, „virusul” astronomiei s-a instalat complet. A început să citească tot ce se putea, culegându-și informația din cărți de specialitate, documentare și de pe internet. Apoi, a început să investească în aparatură: telescoape, oculare și alte dispozitive importante pentru că între timp, pasiunea s-a extins și la astro-fotografie.

Ce se poate vedea interesant pe cerul nopții?

Constelații, stele strălucitoare, planete, sateliți naturali, nebuloase, galaxii, comete.

eclipsa de luna

La Timișoara, pe str. Axente Sever nr.1, există Observatorul Astronomic, aflat în administrarea Academiei Române – Filiala Timișoara, fondat în anul 1962 de către profesorul Ioan Curea. Din păcate, obiectivul nu se află în circuitul public. Dar, este deschis cu prilejul evenimentelor promovate de către organizații profesionale, astrocluburi și pasionați de astronomie, acțiuni care au ca scop popularizarea astronomiei culturale, adică a interferenței științei astronomiei cu domeniul cultural, istoric, social, artistic, arhitectural și etnografic precum și a științelor conexe. În țară, mai sunt câteva observatoare astronomice aflate în general în orașe mari, centre universitare, dar cu dotări clasice, cu aparatură veche, depășită și instrumente mici.

Andrei Juravle spune că în timp, interesul publicului pentru astronomie a crescut foarte mult. „Dacă la început organizam evenimente la Observatorul Astronomic și se adunau până la 35 de curioși, eram încântați. Iar acum vin mii de oameni acolo unde mergem.

astronomie culturala in piata

Avem colaborări în Timișoara, cu Nokia, de două ori pe an, la «Noaptea muzeelor» și la «Noaptea cercetătorilor». Cel mai popular eveniment a fost de «Ziua astronomiei de primăvară», la Iulius Town. Am montat 10 telescoape pe terasa din zona food court, de servire a mesei, și toată lumea a venit să privească la astrele cerești.”

Asemenea acțiuni de promovare a astronomiei culturale sunt organizate frecvent, precizează vicepreședintele Societății Române pentru Astronomie Culturală. „Avem membrii din toată țara, facem numeroase activități, de pildă de două ori pe an, în februarie și în iunie, ne întâlnim la Cabana Curmături, din județul Alba, la Star-Party SRPAC. Am ajuns deja la cea de-a șaptea ediție a întâlnirilor. Mergem în  munți, departe de poluarea luminoasă, tocmai ca să vedem cerul și ceea ce ne interesează.”

stele

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Trebuie să amintim și de taberele de astronomie, expedițiile și studiile, precum și proiecte cultural-științifice realizate în parteneriat cu Astrocluburile Antares și Altair, Observatorul Astronomic și Universitatea de Vest din Timișoara. „Noi ne adresăm și copiilor, ei sunt foarte receptivi și învață foarte repede, de aceea ne axăm pe multe activități dedicate lor. În general pasionații de azi au luat contact, într-un fel sau altul cu astronomia, în copilărie. ”

astroshow la tm

Astronomia un hobby de nișă, costisitor

 „Nu e nevoie întotdeauna de instrumente scumpe ca să ne bucurăm de domeniul acesta. Câteodată și un binoclu poate face minuni. În plus, noi primim cu plăcere pe oricine dorește să ni se alăture chiar dacă nu deține telescoape sau lupe. Se poate veni nu doar la evenimentele cu public ci și la acțiunile noastre în grup restrâns când ieșim la observații. Asta cu o condiție: să se respecte regulile de bază în grup, să aibă răbdare, și să fie persoane interesate. Există curiozitate, există interes, se vede după cum cresc lucrurile. Am deja 20 de ani de activitate în domeniu și pot face diferența.”

În anul 2010, Andrei Juravle, a fondat magazinul online de instrumente astronomice AstroVest.ro din dorința de a facilita doritorilor, achiziția de telescoape și în vestul țării.

andrei la stele

Pentru observații e nevoie de cer senin, dar fără lună. Nu prea contează temperatura de afară, deci nici anotimpul, doar locul să fie departe de poluare luminoasă. „Nouă, ne place Blajova, lângă Timișoara, dar și muntele Mic. E sus, relativ aproape de oraș, acces ușor, doar că la munte vremea este destul de imprevizibilă. Astronomia oferă o paletă largă de zone de interes. Așa cum mie îmi place astronomia observațională și popularizarea, alții sunt atrași de arheo-astronomie sau de astro-fotografie.

astro foto

Cu toții suntem amatori și voluntari. Însă există români care au dus pasiunea mai departe, au studiat suficient de mult încât să poată aplica la universități din străinătate, iar în prezent lucrează în cercetare ca astronomi. În România astronomia e strict un hobby, care îți permite totuși să faci cercetare. Fiindcă cerul este imens, avem foarte multe lucruri de văzut, se întâmplă multe lucruri pe cer și telescoapele profesionale și astronomii profesioniști pe întreg mapamondul sunt puțini. Nu au cum să urmărească tot.”

Revine întrebarea: de ce se amplifică această curiozitate față de observarea astrelor, a cerului? Probabil pentru că necuprinsul creează emoție și teamă de necunoscut. În raport cu spațiul cosmic, ființa umană conștientizează fragila sa existență în Univers.

astronimie iarna

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/