În ciuda eforturilor de îmbunătățire făcute la începutul lunii noiembrie a anului trecut, atât de conducerea spitalului, cât și de societatea care se ocupă de igiena pacienților, sistemul de alimentație din spital primește încă plângeri din partea bolnavilor.
Noul sistem de alimentație pentru bolnavi presupunea ridicarea nivelului modului de preparare și servire a alimentelor la standardele Uniunii Europene. Oficialii responsabili promiteau atunci că mâncarea nu va mai fi servită din oale sau găleți, ci din caserole sigilate care vor ajunge direct la bolnavi, în condiții igienice.
Chiar dacă de atunci sistemele de servire au fost vizibil îmbunătățițe, cantitatea de mâncare care ajunge la pacienți nu se încadrează nici de departe în standardele europene. În meniul propus odată cu reabilitarea sistemului de alimentație, bolnavii urmau să fie serviți zilnic cu un ceai, cu margarină, dulceaţă pe pâine și câte un ou, de dimineață; la prânz, cartofi cu aripioare sau orez cu carne, iar seara macaroane cu carne sau cu brânză. Din păcate, din prezentarea noilor condiții au fost omise elementele referitoare la cantitatea care va ajunge la fiecare pacient în parte.
Alimentele vin în fața pacienților în caserole noi, mult mai igienice, dar sunt cu mult sub necesarul acestora. Bolnavii se declară nemulțumiți de pumnul de mâncare care le ajunge în față și își amintesc cu nostalgie de vremurile tinereții când, spun ei, un pacient într-un spital se bucura de hrană în condiții de hotel. Faptul că fondurile alocate spitalului sunt puține face ca și cantitatea de mâncare alocată fiecărui bolnav să fie infimă.
,,Ne-au adus o caserolă cu 3 franjuri de tăiței și apă. Felul doi a constat în maxim cinci pătrățele de cartofi fierți, fără carne, fără nimic. Cum să prinzi putere de la mâncarea asta, când ești bolnav. În tinerețea mea, când lucram în spital, bucătăresele găteau ciorbe și fripturi, nu ca acum. Noroc că ne aduc rudele mâncare de acasă. Mai grav este de cei care nu au posibilitatea să cheme pe cineva să le aducă mâncare, trebuie să mănânce doar ce primesc aici”, a declarat Silvia Doja, una dintre paciente.
,,E foarte puțin, un pumn de macaroane, un pumn de cartofi, nu ai cum să te saturi din ce primim aici. E bine măcar că le aduc în caserole, nu mai trebuie să mâncăm din aceleași farfurii din care cine știe cine a mai mâncat. Mâncarea este bună, ca la spital, mai fără gust, dar nu putem să ne plângem, dar foarte puțină. Noi, ca femei, să zicem că ne descurcăm, dar un bărbat, dacă nu are pe cineva care să îi aducă de mâncare de acasă, moare de foame cu porțiile de aici”, a explicat o altă pacientă.
,,Ce este mai important într-un spital, cantitatea alimentației sau modul de prezentare?”
Conducerea Spitalului Județean susține că într-o unitate medicală contează mai mult igiena înainte de orice, acest obiectiv fiind atins odată cu implementarea noului sistem de alimentație. În ceea ce privește cantitatea, oficialii sunt conștienți de situația cu care se confruntă, dar, spun ei, acest lucru depinde prea puțin de ei. Dacă până acum porțiile pe care bolnavii le primeau erau flexibile, mâncarea fiind servită direct din oale, și se compensau în funcție de apetitul bolnavului, porțiile limitate din caserolele de acum sunt insuficiente. Conform noilor condiții, și cei mai pofticioși trebuie să se mulțumească cu doar cei șase, șapte lei pe care Ministerul Sănătății îi are alocați pentru hrana lor.
Există și cazuri mai fericite. De exemplu, bolnavii de TBC primesc porții de mâncare în valoare de 11 lei. În ceea ce-i privește pe nou-născuți, sumele alocate pentru alimentația zilnică a acestora sunt mai mici decât sumele alocate câinilor din adăposturi. Un nou-născut primește patru lei pe zi pentru mâncare, cu un leu mai puțin decât banii alocați pentru un câine.
,,Bolnavii nu cred că sunt nemultumiți de mâncarea în sine, ci de cantitatea mâncării. Sunt secții care au doar șase, șapte lei. Atât alocă Ministerul Sănătății. Ce este mai important într-un spital, cantitatea alimentației, a mâncării, sau modul de prezentare? Mai important decât orice, zic eu, este igiena. La ora actuală, nu mai putem suplimenta porțiile, fiecare pacient de pe o secție primește cantitate egală de mâncare. Înainte, când era totul la comun, puteam da fiecăruia ce porție avea nevoie, dar nu era igienic”, a declarat Dumitru Secășan, director al Spitalului Județean Reșița.
CITEȘTE ȘI: ROOM SERVICE, ÎN LOC DE CANTINĂ COMUNISTĂ!