Boli de toate felurile! Flux mare de pacienți la Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal Lugoj

pediatrie
untitled design set 970x90 px

Numărul cazurilor de viroze respiratorii sau afecțiuni asociate a crescut simțitor în ultima perioadă la nivelul întregii țări. Probleme se înregistrează în special în rândul copiilor, lucru care se observă și la Lugoj.

Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei” se confruntă în ultima perioadă cu un flux mare de pacienți. Predomină cazurile copiilor cu tuse, bronșiolite și alte afecțiuni similare, însă ce este îngrijorător este faptul că acestea se manifestă adesea la bebeluși sub 2 luni.

Secția de Pediatrie din cadrul SML are 22 de paturi, iar în ultima perioadă cea mai mare parte a acestora sunt ocupate de pacienți cu vârsta mai mică de un an. Foarte mulți copii au frecventat unitatea spitalicească între 27 noiembrie și 2 decembrie, iar asta deoarece majoritatea cabinetelor medicilor de familie au fost închise în această perioadă. La Pediatrie, numai în 1 decembrie au avut loc 40 de consultații.

S-au înregistrat în rândul copiilor și probleme digestive, cauzate de rotavirus, însă pacienții nu pot fi internați la secția de Pediatrie a SML, fiind vorba despre un virus extrem de contagios. Aceștia sunt manageriați la domiciliu, după indicațiile medicului. Sunt numeroase și cazurile copiilor cărora li s-a oprit prea devreme administrarea vitaminei D, esențială pentru dezvoltarea normală a acestora. Medicii lugojeni atrag atenția și asupra unei alte probleme importante, respectiv administrarea dexametazonei în aerosoli. Părinții trebuie să știe că această practică este una dăunătoare și nerecomandată, iar fiolele de dexametazonă nu sunt făcute pentru a fi puse în nebulizator, ci substanța se administrează doar intramuscular sau intravenos.

publicitate ziar expresb 1000x100

Cauzele creșterii fluxului de pacienți care se prezintă la Pediatrie sunt multiple, printre ele numărându-se renunțarea la masca de protecție și la distanțare în spațiile închise, dar există și alți factori.

Dr. Andreea Șerpe, medic primar coordonator compartiment Pediatrie în cadrul SML, îi sfătuiește pe părinți să nu expună copiii, în special bebelușii, în spații închise aglomerate, să acorde atenție odihnei și hranei sănătoase. De asemenea, este necesar ca atunci când prezintă simptome specifice virozelor de sezon, copiii să nu frecventeze comunitatea (grădinițe, școli), fiind recomandat în schimb repaosul la domiciliu și administrarea tratamentului recomandat de medic.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/