Bogații Europei vin la Vermeș. Vezi aici ce-i atrage pe magnați în Caraș-Severin!

După ce, la finalul anului 2011, unul dintre cei mai bogați oameni ai Europei vâna pădurile de la Bozovici, la începutul acestui an, bogățiile naturale de la Vermeș au intrat în lumina reflectoarelor. 

Ion Ţiriac, unul din primii trei cei mai înstăriţi români, este din ce în ce mai interesat de pădurile cărășene. Secretul acestui interes este potențialul vânătoresc al zonei. Fostul mare jucător de tenis își extinde domeniul de vânătoare de la Balc, județul Bihor, prin noi păduri cumpărate la Vermeș. Cele 704 hectare de pădure pe care a pus ochii omul de afaceri au fost cumpărate de la prințul Paul de România, proprietar al acestor terenuri încă din 2009.

Pădurile de la Vermeș au stârnit interesul marelui magnat prin renumele acestora ca fiind cele mai bune zone pentru vânătoare din județ. Prin această nouă achiziție, bogaţii Europei vor cutreiera codrii cărășeni în căutare de mistreți. Valoarea celor 704 hectare de pădure intrate în posesia omului de afaceri se ridică la peste un milion de euro. ,,S-a făcut deja tranzacția. Deocamdată nu pot face o evaluare, vom vedea în timp ce efecte va avea această afacere. Din punctul meu de vedere nu poate avea decât efecte benefice pentru localitate și pentru comunitatea locală. Nu cunosc detalii despre ce gânduri are domnul Țiriac cu aceste păduri”, a declarat Petrișor Cherciu, viceprimar al localității Vermeș.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

A ochit pădurile cărășene încă din 2011

O astfel de tentativă a mai existat și în anul 2011, atunci când Ion Țiriac dorea un țarc de vânătoare în Bozovici. Cu toate că marea parte a demersurilor au fost făcute atunci, niciun hectar de pădure de pe Valea Almăjului nu a mai ajuns în posesia omului de afaceri.

Chiar dacă fostul primar din localitatea Bozovici s-a arătat, în 2011, încântat de interesul prezentat de Ion Țiriac față de pădurile din zonă, autoritățile locale actuale nu consideră că o astfel de afacere ar fi fost benefică pentru localitate. Mai mult, edilul-șef Adrian Stoicu este de părere că odată ce o parte din pădurile din Valea Almăjului ar fi trecut în posesia omului de afaceri, comunitatea locală ar fi avut de pierdut.

Odată cu vinderea acelor hectare de pădure, comuna Bozovici ar fi pierdut posibilitatea de a exploata masă lemnoasă din zonă, lucru care contribuie vizibil la bugetul local. Edilul-șef este de părere că benefic pentru comunitate ar fi fost dacă Ion Țiriac ar fi investit la Bozovici şi ar fi generat locuri de muncă, nu un țarc de vânătoare.

,,Pe terenurile de aici erau mai mulți proprietari. Ar fi fost foarte greu ca  documentație și mai ales să-i despăgubești pe fiecare în parte pentru a face un întreg. Presupun că și prețul a fost un impediment, atunci costa cam 3.000 de euro hectarul. Sincer, ar fi fost o suprafață prea mare pe care am fi pierdut-o. Noi exploatăm de pe acele suprafețe masă lemnoasă. Benefic pentru Bozovici ar fi fost dacă s-ar fi vorbit despre locuri de muncă”, a explicat Adrian Stoicu, primarul comunei Bozovici.

Ţiriac are un domeniu de vânătoare şi la Balc, unde, an de an, el şi marii magnaţi ai lumii împuşcă sute de mistreţi. În primele zile ale acestui an, la vânătoarea de la Balc fostul mare tenismen a avut ca invitaţi personalităţi precum Wolfgang Porsche, proprietarul companiei germane producătoare de autoturisme de lux, Georges Marsan, primarul din Monte Carlo, dar şi pe Alfred Baumhauer, designerul brandului Cartier.

banner 970 x 250