Colectarea separată a deșeurilor este încă o problemă la nivelul multor comunități din România. Pentru a impulsiona populația să se supună normelor europene, orașul Bocșa își propune achiziționarea mai multor insule ecologice digitale.
Consilierii locali din Bocșa și-au dat acordul pentru ca orașul să primească 12 insule ecologice digitale, finanțarea fiind asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar TVA-ul aferent achiziției fiind plătit din bugetul de stat. Valoarea totală a proiectului „Dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient prin realizarea de insule ecologice digitalizate în orașul Bocșa” este de 1.037056,44 lei TVA inclus, iar suma asigurată de PNRR este de 826.476 de lei.
În momentul de față, gradul de colectare a deșeurilor municipale în Bocșa este unul scăzut. Oamenii nu sunt interesați de colectarea selectivă din mai multe motive:
Există mai multe deficiențe ale sistemului de colectare a deșeurilor în Bocșa:
Pentru a remedia problemele, administrația locală intenționează să instaleze 12 insule supraterane încasetate cu 5 containere de câte 1,1 metri cubi pentru toate cele 5 fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton.
Pentru fiecare insulă ecologică digitalizată va fi asigurat un număr de 200 de cartele de acces.
Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, protejate antivandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate. Cu ajutorul noilor tipuri de insule ecologice de colectare a deșeurilor sunt strânse informații privind volumele și tipurile de deșeuri descărcate de populație, precum și persoanele care introduc deșeuri în containere.