Bocșa dă startul sărbătorii de 1 Decembrie cu o zi mai devreme

Cei 100 de ani de la Marea Unire nu puteau fi dați uitării nici în orașul Bocșa. Ba mai mult, evenimentele dedicate Centenarului și sărbătorii de 1 Decembrie încep cu o zi mai devreme.

Administrația locală bocșeană, împreună cu reprezentanții Casei de Cultură au pregătit două zile prin care să marcheze importanța datei de 1 Decembrie în istorie. Astăzi, de la ora 14, la Casa Orășenească de Cultură va fi vernisată expoziția foto-documentară „Centenarul spiritualității bocșene și Primul Război Mondial”. Vor fi expuse, în premieră, documente și obiecte din colecțiile particulare Constantin Gruescu și Tiberiu Popovici, dar și alte înscrisuri de arhivă bocșene. Expoziția va fi deschisă publicului larg în perioada până în 17 decembrie, între orele 10 și 15.

Ziua de mâine va fi dedicată petrecerii cu muzică, dans și mâncare tradițională. Nu vor lipsi însă nici evenimentele care să sublinieze participarea bocșenilor la Marea Unire de la Alba Iulia.

„Începând cu ora 10, vom marca cei 100 de ani de la Marea Unire cu toți cei care doresc și simt românește din Bocșa, județ sau chiar de peste hotare. Ne vor fi alături ansambluri folclorice din Republica Moldova, Republica Serbia, Ungaria, dar și din Reșița și localitatea noastră, marcând astfel «o nouă unire culturală românească». Poezii patriotice, jocuri populare, muzică corală, populară, dar și de fanfară, un adevărat regal artistic, alături de tradiționala fasole cu afumătură, gătită la ceaun și servită caldă celor prezenți, dar și dezvelirea unei plăci comemorative cu numele bocșenilor participanți la Alba Iulia, la Marea Adunare Națională, iată care vor fi «ingredientele» acestei sărbători românești de la Bocșa”, anunță reprezentanții Casei Orășenești de Cultură.