Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa a marcat astăzi șase decenii de activitate. Manifestarea a avut loc în sala de ședințe a Primăriei, în prezența unor mari personalități ale culturii locale, dar nu numai.
Unul dintre invitații de seamă ai acțiunii de astăzi a fost maestrul Constantin Lucaci. Deși împlinește 90 de ani în vara acestui an, artistul a rezistat eroic în sala de festivități și, mai mult decât atât, chiar a simțit nevoia de mișcare la un moment dat. Plimbarea i-a dat ocazia să stea de vorbă cu oamenii care îi admiră opera, ceea ce, pentru el, a fost un moment extrem de emoționant. „Am fost emoționat pentru frumusețea manifestării. În al doilea rând, pentru amintirile care m-au dus în copilăria mea, unde am crescut alături de bibliotecă. Mi-am dat seama că bocșenii își continuă tradiția și că la ei cultura este de neînlocuit”, a declarat maestrul pentru www.expressdebanat.ro .
Deși orașul este unul mic, locuitorii au demonstrat de fiecare dată că au un sufet mare. Aceștia au răspuns pozitiv invitației lansate de conducerea Bibliotecii Orășenești și, cu mic, cu mare, au umplut sala de festivități. Nu doar cititorii fideli și iubitorii de carte au spus prezent acțiunii. Din sală, ușor discret, și-a făcut remarcată prezența Constantin Stan, doctor în muzicologie și cetățean de onoare al orașului.
Fondurile nu au fost extrem de mari pentru organizarea manifestării, însă tocmai acest aspect a fost o adevărată provocare. „Nu are importanță dacă a fost greu sau ușor să organizăm manifestarea, cred că are importanță că am reușit să arătăm județului și țării adevărata față a Bocșei. De fapt, asta este Bocșa, Bocșa Culturală, cu atâtea personalități. Onoarea este mult mai mare pentru mine că pot să rostesc aceste cuvinte în prezența maestrului Lucaci, căruia îi mulțumesc pentru că este alături de noi aici, că nu a uitat Bocșa și, ca de obicei, se întoarce cu drag, iar noi îl primim cu mare plăcere. Felicit organizatorii pentru acțiunea de astăzi. Fondurile, e adevărat, sunt insuficiente, dar, așa cum s-a spus, un manager trebuie să găsească acea stabilitate și să organizeze acțiuni de succes cu fonduri cât mai reduse. Până la urmă toți știm să lucrăm cu bani mulți”, a subliniat edilul-șef al orașului, Eugen Cismăneanțu.
Și organizatorii s-au simțit onorați de prezența oamenilor de cultură, în număr mare. „Un eveniment de suflet! M-am bucurat că au fost alături de noi vechi bibliotecari, bibliotecarele pensionare. Am vrut să fie un moment de prietenie, în care să ne întâlnim și să ne apreciem reciproc, pentru că avem foarte mulți colaboratori și am vrut să spunem un mulțumesc oficial tuturor celor care ne ajută, începând cu autoritățile și până la cititorii noștri”, a concluzionat Gabriela Șerban, managerul Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea”. De altfel, în semn de mulțumire, aceasta le-a oferit tuturor colaboratorilor câte o diplomă de onoare și o mapă specială, în care s-au regăsit informații despre viața culturală a orașului.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157633991921784″]