Închiderea, în luna aprilie a acestui an, a celor două spitale a însemnat o lovitură grea pentru zecile de mii de oameni care au rămas fără asistenţă medicală. Autorităţile şi-au dat seama, într-un final, că măsura luată în aprilie poate fi un adevărat genocid pentru oamenii din Anina şi Bozovici. Acum, când încearcă să repare situaţia prin înfiinţarea unor centre medicale, constată că nu mai au cu cine.
Guvernul Boc şi-a bătut joc în primăvara acestui an de bolnavi, dar şi de cadrele medicale şi personalul auxiliar din mai multe spitale din ţară. Printre acestea, şi unităţile spitaliceşti din Anina şi Bozovici. O rază de speranţă pentru bolnavii care locuiesc chiar şi la 120 de kilometri de singura unitate medicală unde pot fi trataţi, s-a ivit în luna septembrie a acestui an, când autorităţile judeţene au hotărât înfiinţarea a două centre medicale multifuncţionale în locul spitalelor care au lacăt pe uşă de mai bine de jumătate de an. Problema este că, după ce s-au închis spitalele, medicii şi asistentele au luat drumul Occidentului ori s-au apucat de altceva, iar acum nu prea mai are cine să lucreze în centrele medicale care ar urma să fie înfiinţate.
La două luni de la aprobarea hotărârii Consiliului Judeţean, oamenii din Valea Almăjului încă mai aşteaptă şi se gândesc cu groază că iarna aceasta, dacă se îmbolnăvesc, vor trebui să bată drumurile până la Reşiţa. „Centrele medicale funcţionale pot fi înfiinţate doar în situaţia în care există medici, pe care la momentul actual nu îi avem”, a declarat Dumintru Secăşan, directorul Spitalului Judeţean Reşiţa.
Noile centre ar avea în componenţă trei cabinete de specialitate, medicină internă, pediatrie şi chirurgie, 20 de paturi de spitalizare, o unitate de primiri urgenţe, un laborator de analize şi unul de radiologie. Acestea vor funcţiona ca unităţi fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Judeţean Reşiţa, care trebuie să asigure şi serviciile medicale. „Pentru ca un medic să poată lucra în aceste centre va fi angajat al Spitalului Judeţean, dar cu punct de lucru la Bozovici sau Anina. Dorinţa noastră este să le înfiinţăm cu resurse umane locale. De la Reşiţa nu putem detaşa medici, pentru că şi aici ne confruntăm cu un deficit de personal ”, a mai spus Dumitru Secăşan.
Dacă la Bozovici şi-au dat deja acordul câţiva medici, bolnavii din Anina mai au de aşteptat. „Pentru centrul medical de la Bozovici avem deja trei medici care şi-au arătat disponibilitatea, doi pentru specializarea medicină internă şi unul la chirurgie. Am trecut la evaluarea patrimoniului vechiului spital şi mai căutăm resurse umane pentru ca centrul să devină funcţional”, a precizat directorul Spitalului Judeţean Reşiţa.