Boala limbii albastre a fost confirmată la nivel de suspiciune în Caraș-Severin

Autoritățile au intrat în alertă și medicii veterinari din Caraș-Severin monitorizează apariția focarelor de boală a limbii albastre în localitățile arondate.

Informația a fost făcută publică astăzi de directorul Direcției Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, Ion Rădulescu, prezent la ședința Colegiului Prefectural. Acesta a confirmat existența a trei focare de boală la ovine și a unui focar la bovine.

radulescu_2_ionDupă ședința avută ieri la Reșița cu toți colegii din teritoriu, unde au fost prezenți toți medicii veterinari concesionari și medicii de liberă practică, inclusiv medicii noștri oficiali din teritoriu, am făcut un bilanț al îmbolnăvirilor care au apărut la nivelul județului și pot să vă spun că aproximativ jumătate de județ este afectată de această boală, boala limbii albastre, dar în momentul de față avem patru focare suspicionate în județul nostrum, și anume la Forotic, la Fârliug, la Vermeș – este aici o bovină – și la Ticvaniu Mare. În rest, semne clinice ale bolii  am reținut de la toți colegii că sunt prezente în teritoriu, dar urmează să recolteze probe de sânge, să le aducă la laboratorul județean pentru a le introduce în lucru, după care urmează să le trimitem la IDSA pentru confirmare. Deci deocamdată, la nivelul județului, sunt patru focare suspicionate, nu confirmate. Confirmate sunt după ce vine rezultatul de la IDSA de la laboratorul central. Sperăm ca această boală să-și oprească extinderea, asta odată cu apariția vremii mai reci, când aceste insecte culicoide vor dispărea de pe teritoriul nostru”, a spus șeful DSVSA Caraș-Severin, Ion Rădulescu.

Acesta a precizat că măsurile care se impun sunt măsurile prestabilite de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, și anume prezența medicilor veterinari în toate exploatațiile unde apar simtomele acestei boli. „Vor fi recoltate probe de sânge, vor fi trimise urgent către laboratorul nostru și vor pleca în cel mai scurt timp către București pentru confirmare. Este o boală cu difuzare largă și măsurile pe care le putem lua, din păcate, nu țin atât de noi, cât de vreme. Tratamente se fac de către medicii veterinari la toate animalele bolnave, tratamentele dau rezultate sau nu dau, în funcție de mai multe caracteristici ale animalelor. De exemplu, animalele mult mai sensibile sunt cele tinere și cele bătrâne, unde se întâlnește și o mortalitate mai mare decât la celelalte. Costurile le suportă proprietarii. Despăgubirile se vor plăti de către stat la toate animalele care mor din cauza bolii Bluetongue. Se vor recolta probe de către medicii veterinari și le vor trimite la laborator pentru confirmarea IDSA și vor primi banii pentru animalele moarte”, a mai spus șeful veterinarilor cărășeni.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/