BNR lansează pe piață monede cu logo-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

BNR lansează din 7 ianuarie, în circuitul numismatic, un set de trei monede, din aur, argint și tombac cuprat, o monedă din argint și o monedă din alamă, pentru colecționare, dedicate preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Din setul de 3 monede, cea de aur are valoarea nominală de 100 de lei și o greutate de 6,452 de grame, cea de argint are valoarea nominală de 10 lei și o greutate de 31,1 grame, iar cea de tombac cuprat are valoarea nominală de 1 leu. Cealaltă monedă de argint are valoarea nominală de 10 lei și o greutate de 31,1 grame, iar moneda pentru colecționare are valoarea nominală de 50 de bani.

Aversul monedei din aur redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2019”.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și din alamă) prezintă o compoziție ce conține logo-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și inscripția circulară „PRESEDINTIA ROMANIEI LA CONSILIUL UNIUNII EUROPENE”.

Tirajul este de 250 de seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat); 250 monede din argint; 5.000 monede din alamă, pentru colecționare. Preţurile de vânzare sunt: 1.965,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare; 325,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare; 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, pentru colecționare.

Monedele din aur, argint, tombac cuprat și monedele din alamă, dedicate preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.