Blocul ANL pentru tinerii specialiști din domeniul sănătății, aproape gata. Alte trei blocuri similare, în plan la Timișoara

La Timișoara este aproape finalizat blocul ANL cu 6 etaje ce s-a construit pe strada Ion Ionescu de la Brad nr.1/E. În acele locuințe se vor putea muta doar tineri specialiști din domeniul sănătății, iar procedurile sunt în derulare la Primăria Timișoara. 

Blocul de locuințe pentru tinerii specialiști din sănătate a fost ridicat la fosta bază RATT de pe Ion Ionescu de la Brad nr.1/E. Sunt 6 etaje cu 30 de apartamente în total, dintre care 16 apartamente cu 2 camere și 14 cu o cameră.

„Conform estimărilor celor de la ANL, blocul se va finaliza la jumătatea lunii iunie, urmând ca, etapizat, să se mai construiască pe aceeași locație încă 3 imobile, tot P+6E, fiecare cu 30 de apartamente, două pentru tineri în general și încă un imobil pentru tinerii specialiști din învățământ.”, a declarat Mihai Boncea, directorul Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse 2 Vest.

Cu privire la beneficiarii locuințelor care sunt gata acum, Executivul primăriei urmează să supună votului consilierilor locali un proiect de hotărâre, în luna mai.

„Primăria a emis două HCL-uri prin care s-au aprobat criteriile de acces la aceste locuințe, s-au trimis la București, au fost avizate, tinerii specialiști din sănătate și-au depus dosare în cursul lunii noiembrie anul trecut. În prezent, comisia care va analiza aceste dosare s-a întâlnit. Ea este formată din specialiști de la DSP, de la Direcția regională a Ministerului de Finanțe și primărie. Vor analiza aceste solicitări și în mai vom face publice aceste liste prin intermediul unei HCL. Ei vor plăti o chirie în funcție de suprafață, se specifică în legea ANL. Până la 35 de ani e o chirie mult subvenționată.”, a mai spus Boncea.

ANL are în execuție în total 228 de locuinţe destinate tinerilor, medicilor și angajaţilor din instituţii publice centrale şi locale, în Deta, Jimbolia, Timișoara, Recaș și mai multe localități din Arad. Stadiul acestora a fost verificat de directorul general al ANL, Adrian Chițescu și directori de specialitate din ANL.

Beneficiarii „Programul de construcții locuinţe pentru tineri, destinate închirierii” sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de autorităţile locale/centrale, cu drept de folosinţă gratuită pe întreaga perioadă de realizare a investiţiilor. După finalizarea lucrărilor, acestea sunt predate autorităților publice locale în vederea administrării și repartizării către tinerii care îndeplinesc criteriile de acces. În cadrul acestui program se evidențiază două categorii de specialiști pentru care se pot realiza, distinct, investiții, respectiv pentru cei din domeniul sănătății și ai învățământului.

Beneficiarii Programului „Construcţia de locuinţe de serviciu” sunt funcționarii publici, precum şi angajaţii din instituţii publice centrale şi locale, care nu deţin sau nu au deţinut, individual sau în comun, împreună cu soţii lor, în proprietate o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea. Aceste locuințe nu se pot vinde.

ANL derulează programele guvernamentale de construcţii locuinţe sub coordonarea Ministerului Dezvoltării.
Sumele necesare finanțării programelor se asigură de la bugetul de stat, din bugetele locale, precum și din alte surse legal constituite.

Foto: arhivă

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/