Șmecherii au rămas blocați pe Muntele Mic

Aproape 100 de mașini au rămas blocate pe Muntele Mic pentru că nu au respectat indicatorul care interzice urcarea cu mașina. Pentru că zilele trecute s-a putut urca normal pe versant, turiștii au profitat de faptul că pot urca cu automobilul, astfel că au sfidat legea. Acum, plătesc pentru inconștiență.

ORA 16.00 Autoritățile au intervenit în cele din urmă cu utiaje care să deszăpezească drumul, deși aceasta nu era reponsabilitatea lor. În ciuda intenției bune, zăpada le-a dat prea mari bătăi de cap celor care le conduceau, iar utilajele s-au reîntors la bază. Pentru că aproximativ 50 de mașini ce le aparțineau turiștilor au fost înzăpezite la jumătatea drumului, acestea au rămas nemișcate. Din experiența anilor trecuți, este posibil ca autovehiculele să rămână sub nea până la primăvară.

ORA 09.00 Turiștii care au urcat cu mașinile pe Muntele Mic sunt în stand by acum, pentru că nu mai au cum să plece. Potrivit proprietarilor de pensiuni, ar fi vorba de circa 100 de autoturisme, iar întregul platou este ocupat. În plus, toate hotelurile și pensiunile funcționează la capacitate maximă, iar locurile de cazare sunt ocupate 100%. „Sunt, într-adevăr, mai multe mașini blocate, dar asta s-a întâmplat numai din cauza faptului că șoferii au ignorat indicatorul de lângă telescaun care arată că drumul este închis”, a spus Valentin Balaban, șeful Serviciului Salvamont.

Acesta a adăugat că salvamontiștii s-au asigurat că nicio persoană nu se află în dificultate și că unii dintre turiștii blocați au agresat verbal angajații serviciului. În ceea ce privește proprietarii de pensiuni, aceștia nu au intrat în panică. „Sunt circa 100 de mașini pe platou, dar zăpada are doar vreo 20-30 de centimetri. Dacă vor coborî prima dată două mașini mari, se poate circula normal apoi. La baza telescaunului este și indicatorul care le interzice să urce cu mașina. Ar fi trebuit, oricum, să îl respecte”, a spus Dorin Bolojan, administratorul penriunii Nordica de pe Muntele Mic.

Și administratorul Hotelului Felix spune că vina le aparține turiștilor. „În fiecare iarnă le recomandăm să nu urce cu mașina. Trebuie pusă barieră jos, astfel încât nimeni să nu mai încalce regulile. Dar cine să pună bariera acolo? Să o pună Consiliul Județean. În zonă, drumul este deszăpezit numai până la telescaun”, a spus Pop Dragoș, directorul administrativ al hotelului.