La trei luni de la alegerile locale, oamenii din Păltiniș sunt ai nimănui. Din punct de vedere administrativ, comuna este blocată. Pasul legal este dizolvarea Consiliului Local și organizarea unor noi alegeri, însă nici acest demers nu garantează că membrii diferitelor partide vor putea lucra împreună.
Organizaţia PNL Păltiniş este consternată de modul de lucru al aparatului propriu al primarului și de activitatea Consiliului Local Păltiniș, care nici la aproape 3 luni de la alegerile locale nu s-a pus în mișcare pentru aprobarea de proiecte de hotărâri în folosul cetățeanului.
„Nu credem că mai există undeva, în lumea civilizată, o astfel de situaţie în care legea să fie încălcată într-un astfel de mod atât de grosolan, în care dispreţul faţă de colegi şi faţă de alegători să fie atât de pronunţat! Nu putem fi de acord cu risipirea banului public, nu putem vota pe nevăzute hotărâri în care pot fi introduse, ulterior, date care pot să ne incrimineze”, spun reprezentanții PNL din Consiliul Local.
Ei susţin că au răspuns tuturor convocărilor primarului, chiar în momentele în care acesta deţinea majoritate și că sunt de acord să voteze toate proiectele necesare comunităţii, dar solicită să se respecte legea, să existe transparenţă totală în activitatea Consiliului Local şi a Primăriei Păltiniş.
„Dorim ca activitatea Consiliului Local să se desfăşoare în bune condiţii, dar trebuie să înţeleagă toată lumea – cetăţenii comunei, angajaţii primăriei, secretarul şi primarul comunei – că există legi care trebuie respectate şi că orice încălcare a lor poate duce la anularea hotărârilor, ba chiar mai mult, la răspunderea penală a celor care le-au încălcat. Ne asumăm modul de a acţiona, pentru că este spre binele comunei şi spre respectarea legii”, concluzionează consilierii PNL din Păltiniș.
Aceste lămuriri vin după ce în repetate rânduri consilierii liberali au părăsit sala de ședință pentru că nu au fost de acord cu modul în care primarul şi secretarul comunei înţeleg să organizeze şedinţele de consiliu.
„Deşi, în luna iunie, a fost ales un viceprimar (în conformitate cu legile în vigoare), acesta încă nu a fost validat, nu au fost constituite comisiile de specialitate fără de care nu pot fi adoptate hotărâri, nu a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Local. Şi toate acestea din cauza faptului că, la şedinţele convocate de consilierii PNL, secretarul nu întocmeşte documentele necesare şi nu participă la şedinţe, iar la cele convocate de primar, nu se îndeplinesc cerinţele legale de desfăşurare”, spun liberalii.
Ei dau exemplu ședința de Consiliu Local de săptămâna aceasta. „Există două modele de convocator (anexate) cu 8 şi, respectiv, 9 puncte. Convocarea a fost făcută fără a respecta legea, telefonic şi în preziua şedinţei. Consilierii nu au primit mapele de şedinţă nici măcar în ultima zi. Proiectele de hotărâri nu puteau fi aprobate fără raportul serviciului de specialitate din cadrul primăriei (rapoarte care nu existau) şi nici fără avizul comisiilor de specialitate (care se formau abia în ziua şedinţei). Se solicita aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local, fără ca acesta să poată fi citit de consilieri. Se solicita rectificarea bugetului local în lipsa oricăror cifre, capitole de buget, doar pe baza unor informaţii sumare exprimate verbal, în ciuda faptului că au fost solicitate de către consilieri date privind bugetul comunei, execuţia bugetară, lucrările de investiţii aflate în derulare şi plăţile efectuate. Se solicita aprobarea documentaţiei de avizare a unor lucrări de investiţii, fără ca aceste documente să fie prezentate consilierilor. Se solicita aprobarea funcţiilor publice din cadrul primăriei, în condiţiile în care consilierii PNL au solicitat în câteva rânduri prezentarea organigramei, fără ca aceasta să le fie pusă la dispoziţie”, au detaliat aleșii locali din Păltiniș din partea Partidului Național Liberal.