Finele de an aduce blocaje în bugetul administrațiilor locale. Probleme în gestionarea banului public întâmpină atât orașele, cât și comunele cărășene. Asta, din cauză că în ultimii ani banii de la centru au întârziat să apară.
Schimbarea modului în care se structurează bugetele unităților administrativ-teritoriale nu a făcut decât să încurce edilii-șefi, care acum primesc bani pentru localitățile lor după criterii matematice și prea puțin în funcție de proiectele proprii pe care le derulează. Când vine vorba despre programele guvernamentale lucrurile se schimbă, însă nu prea mult. Asta, pentru că partea de cofinanțare este alocată prin forul județean, în funcție de proiectele derulate. Și la acest capitol cei mai mulți dintre primari se află în încurcătură, pentru că banii de la centru au întârziat să apară, ceea ce creează probleme.
„Sunt bani la buget, desigur nu suntem într-o situație fericită. Rectificarea pe care am așteptat-o nu vine! Ar urma acum o alocare de resursă financiară pentru ceea ce este Ordonanța 28, care cumulează Hotărârea de Guvern 577 cu Ordonanța 7 și se referă la infrastructura de tip apă-canalizare, drumuri județene, drumuri orășenești, pentru că aici s-au acumulat cele mai multe datorii. Problema cea mai importantă pe care am discutat-o la București este cofinanțarea pentru 3.2.2. Există foarte multe primării în România și în Caraș-Severin, care au beneficiat de foarte multe proiecte derulate pe măsura 3.2.2, din acest Plan Național de Dezvoltare a Infrastructurii Rurale, care sunt în faza finală, numai că, pentru ca primăriile să primească ultima tranșă de finanțare din fonduri UE, trebuie să depună ultima tranșă din cofinanțare, care se face din banii proprii, și nu mai au, pentru că în ultimii ani alocările bugetare au fost foarte mici”, a declarat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, pentru www.expressdebant.ro .
Nici la nivelul Consiliului Județean situația nu este una dintre cele mai fericite, însă forul funcționează normal pe final de an.