Managementul falimentar, dezinteresul autorităților locale și județene, proasta legislație și interesele meschine au adus turismul din acest colț de lume binecuvântat de Dumnezeu la stadiu de ruină. Imaginile vorbesc de la sine!
Caraș-Severinul are peisaje și locuri fantastice, un județ unicat, cu Dunăre, munte și ape termale, e cel mai frumos județ din România așa cum se tot laudă aproape la fiecare discurs președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, și vicepreședintele Ionuț Popovici. Am moștenit din comunism giganți de cazare în cele mai atractive și importante stațiuni turistice, dar parcă un blestem s-a abătut asupra turismului cărășean, în fiecare stațiune mare aceste hoteluri-simbol fiind abandonate în paragină.
Odinioară mândria și ulcica cu galbeni a județului, prezente pe toate cărțile poștale ilustrate ale comuniștilor, hotelurile Scorilo din Poiana Mărului, Sebeș de pe Muntele Mic, Roman din Herculane, Băile Apollo de pe Valea Cernei, Hotelul Dunărea de pe Clisură sau Gozna ori Nedeia de pe Semenic, toate au rămas doar amintiri. Pentru că astăzi sunt niște ruine.
Hotelul Scorilo, ghena de gunoi din Poiana Mărului
Ridicat în deceniul șapte al secolului XX după proiectul Hotelului Teleferic din Poiana Brașov, Hotelul Scorilo caza sute și chiar mii de turiști veniți să tragă în piept cel mai bogat și ionizat aer din Europa. Acum, aici mai poposesc doar vacile sătenilor din Măru și câinii comunitari din Poiana Mărului, veniți să răscolească ghenele de gunoi de la hotelul ruină!
Din fericire, stațiunea încă mai poate caza câțiva turiști datorită pensiunilor ce s-au ridicat în zonă, dar stațiunea a pierdut definitiv sanatoriul și personalul medical calificat. În prezent, majoritatea locurilor de cazare sunt rezervate de iubitorii sporturilor off road, până în urmă cu doi ani stațiunea găzduind o importantă competiție de gen, și de iubitorii de ecoturism, care vin în Poiana Mărului pentru a lua la pas potecile Masivului Țarcu. (https://expressdebanat.ro/afla-ce-au-in-comun-poiana-marului-si-cascada-niagara/)
Hotelul Sebeș, „monumentul tristeții” de pe Muntele Mic
În folclorul local circulă o legendă că, pe vremea lui Ceaușescu, atunci când s-a dorit dezvoltarea turistică a zonei Țarcu, Ceaușescu a comandat ridicarea a două hoteluri pe Muntele Mic și în Poiana Mărului. Proiectanții s-au pus la treabă și au proiectat Hotelurile Sebeș și Scorillo, numai că, se pare, prim-secretarul ar fi inversat proiectele și ar fi construit proiectul de la Poiana Mărului pe Muntele Mic, ceea ce ar fi dereglat rezistența clădirii, la altitudinile mult mai mari la care se află Muntele Mic față de Poiana Mărului. Legendă sau nu, hotelul a fost perfect funcțional și mândria turismului cărășean în perioada comunistă, dar acum a devenit o rușine.
Clădirea imensă, care prin anii `90 era cea mai modernă din Complexul turistic Muntele Mic strică, în prezent, imaginea staţiunii. Dezvoltarea turismului stă oarecum în loc, în condiţiile în care actualul proprietar nu se sinchiseşte să investească în edificiu. Acesta a trecut prin mâinile a nenumăraţi agenţi economici, dar niciunul nu l-a salvat de paragină. A fost unul dintre cele mai importante spații de cazare, pentru aproximativ 300 de persoane. Din 1993 încoace managementul s-a transformat într-unul necorespunzător, iar numărul turiştilor a început să scadă tot mai mult.
CITESTE SI: Stațiunile climaterice de ieri, uitate în timp
CITESTE SI: Proiectul de schi al lui Dunca se poate realiza doar cu implicarea statului!
În prezent, hotelul ruină din staţiunea cărăşeană se află în proprietatea firmei Goodbless din Caransebeş, scrie banaterra.eu. Potrivit site-ului, lipsa fondurilor şi proasta administrare a clădirii au dus la încetarea lucrărilor de renovare a acesteia în anul 1998. De atunci şi până în prezent hotelul este nefuncţional, iar pentru modernizarea sa este nevoie de o investiţie foarte mare. (https://expressdebanat.ro/ruinele-de-pe-semenic-se-gasesc-si-pe-muntele-mic-vezi-ce-spun-carasenii-de-hotelul-comunist-din-statiune/)
Pentru hotelurile ruină din Băile Herculane semne ceva mai bune
La Băile Herculane, unul dintre hotelurile VIP din perioada comunistă, pentru care îți trebuiau pile și relații ca să poți rezerva o cameră, a ajuns aproape o ruină. Este vorba de Hotelul Roman, hotel în care actualul proprietar a investit o importantă sumă de bani dar, după ce a avut mai multe probleme penale, a oprit investițiile și hotelul a rămas încremenit în timp.
Jurnalistul britanic Charles Ottley atrăgea și el atenția asupra dezastrului în care au ajuns Băile Apollo, o bijuterie arhitectonică a barocului renascentist vienez. Din fericire, chiar zilele trecute scriam că Hotelul Decebal a fost salvat de la prăbușire, după ce ANAF l-a vândut la licitație și toată lumea speră acum că va avea soarta hotelurilor Diana și Afrodita, cumpărate și restaurate de compania Bacolux.
Hotelul Dunărea din Moldova Nouă, ruina lui Chebuțiu
Tot ruină a devenit și Hotelul Dunărea din Moldova Nouă. Deși avea posibilitatea de a atrage tot potențialul de turiști din Moldova Nouă, ceea ce i-a adus celebritatea în perioada comunistă, după 1990 clădirea s-a degradat galopant, fiind cumpărată la un moment dat de firma lui Adrian Chebuțiu, fostul director al UCM Reșița. Din nefericire, problemele penale ale acestuia au făcut ca revitalizarea hotelului să devină, practic, o utopie. Imobilul este scos acum la vânzare dar, deocamdată nimeni nu a îndrăznit să-l și cumpere.
Pe Semenic, haosul poartă numele lui Gruia Stoica
Condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 2 ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă în dosarul privind trucarea unei licitații publice organizate de Complexul Energetic Oltenia, Gruia Stoica, omul care controlează SC Turist Semenic, proprietara celor mai importante obiective de pe Muntele Semenic, a fost chemat din nou în sala de judecată. Tot din cauza unor afaceri dubioase. De data asta, legate de dezastrul din Munții Banatului.
Despre cum arată astăzi hotelurile Semenic, Nedeia și Gozna nu are rost să mai vorbim, imaginile vorbind de la sine. Merită însă făcut cunoscut faptul că acestea au șansa unui nou proprietar, unul dispus să investească pentru reabilitarea și redeschiderea lor, dar și pentru modernizarea pârtiilor și a instalațiilor ski lift. Gruia Stoica vrea însă o avere pe paragina de pe Semenic și l-a trimis pe posibilul investitor înapoi în Franța.
RCCL Aristos Insolvency IPURL, administrator judiciar al SC Turist Semenic SA, a scos la vânzare bunurile aflate în patrimoniul societății. S-a întocmit un raport de evaluare în condiții de vânzare forțată a mai multor imobile. În 1 februarie 2016, Adunarea Creditorilor a aprobat strategia de valorificare parțială a bunurilor, a desemnat un evaluator autorizat și a stabilit regulamentul de vânzare a activelor, constatând că există interes pentru obiectivele de pe Semenic din partea unor potențiali cumpărători. S-a ales metoda licitației publice, organizată de administratorul judiciar la interval de zece zile, cu scăderea prețului de fiecare dată cu 25 la sută, urmând ca, în caz de nevalorificare, imobilele să se vândă la cel mai bun preț oferit.
În 5 aprilie 2016, Adunarea Creditorilor a aprobat Raportul de evaluare, s-a întocmit caietul de sarcini și s-a organizat licitația pentru un teren în suprafață de 13.042 mp și trei hoteluri în suprafață totală de 7.512 mp situate în stațiunea Semenic: „Semenic”, „Gozna” și „Nedeia”. Licitația a fost programată pentru data de 15 septembrie 2016, dar au fost stabilite în același timp alte două termene, pentru reluarea licitației în caz de neatribuire. Prețul de pornire a fost de 816.000 euro + TVA. Terenul de 13.042 mp a fost cotat la 133.000 de euro + TVA, iar hotelurile Semenic, Nedeia și Gozna au fost evaluate la 683.000 de euro.