UPDATE Bișnița cu mașini în parcările publice. Vezi cum comentează situația Poliția Locală!

explo 1000x200

Mailul redacției Express de Banat a fost bombardat cu poze făcute de reșițenii supărați că primesc amenzi, din cauză că nu au loc să își parcheze mașina.

Oamenii spun că, prin rotație, parcările publice din diferite zone ale orașului sunt blocate de bișnițarii care își expun mașinile la vânzare, fără ca șoferii să mai aibă la dispoziție parcaje unde să își lase mașina. Situația generează o serie de nereguli, întrucât conducătorii auto care au de rezolvat probleme în zona Poliției, de exemplu, trebuie să își lase mașinile pe unde apucă. Încălcarea Legii este sancționată de polițiștii locali, iar cetățenii își asumă acest risc și acceptă să plătească amenda. Problema însă e că cei care țin blocate locurile de parcare zile în șir cu mașini pe care urmează să le vândă nu pățesc nimic. Asta, deși locul preferat al bișnițarilor este în fața fostului internat școlar, acolo unde și Poliția Locală își are sediul. Unde mai pui și faptul că toată Poliția Română trece pe acolo, dar afișele din geamurile autoturismelor nu deranjează pe niciunul dintre oficialii care trec prin zonă.

bisnitarii blocheaza parcarile publice din resita  bisnitarii blocheaza parcarile publice din resita

Cetățenii, în schimb, s-au săturat să fie amendați și au luat atitudine. ,,Mă deranjează, pentru că mie, plătitorului de impozite, îmi fac o defavoare. Nu am loc de parcare din cauza lor! Polițiștii locali au o atitudine superficială, pentru că nu își fac datoria. Pentru că nu m-a mulțumit răspunsul dat de oficialii Poliției Locale, voi face o adresă primarului, dar și Consiliului Local Reșița și sper să primesc un răspuns pozitiv. Comercianții de mașini second hand, practic, prin rotație, ocupă locurile de parcare din toate zonele orașului”, a spus Viorel Enășel, reprezentantul unui grup de cetățeni nemulțumiți din Reșița, revoltați de haosul de pe domeniul public.

Reșițeanul a făcut câteva schimburi de adrese cu reprezentanții Poliției Locale, iar aceștia i-au promis că sesizările sale vor face obiectul unui studiu amplu, după care se vor lua măsuri. Până acum însă, nu s-a întâmplat nimic. O altă zonă în care situația este similară este cea din zona Triaj, de la Bistro.

bisnitarii blocheaza parcarile publice din resita  bisnitarii blocheaza parcarile publice din resita

Nemulțumirea oamenilor este cu atât mai mare cu cât Primăria Reșița a amenajat o piață special pentru cei care vor să comercializeze mașini, unde condițiile sunt civilizate, iar în weekend obiectivul este vizitat de mii de cetățeni interesați să vadă ce produse second hand se mai vând prin oraș.

Poliția Locală comentează situația

Oficialii instituției spun că există două hotărâri de Consiliu Local care stabilesc contravenții pentru expunerea la vânzare a autovehiculelor, iar că Legea se aplică sută la sută pe domeniul public al Reșiței. “Numai în ultima săptămână au fost aplicate 6 sancțiuni, în valoare de 6.000 de lei, 6 deținători de mașini fiind amendați pentru autovehiculele expuse la vânzare. Măsura luată însă, nu este suficientă, întrucât mașinile blochează deja parcajele publice. În acest sens, s-au făcut propuneri în vederea ridicării mașinilor sau blocării roților. Pentru că există un litigiu cu firma care avea ca obiect de activitate ridicarea/blocarea mașinilor, momentan situația este în impas”, a declarat Alexandru Ciati, șeful Poliției Locale Reșița.

Acesta a explicat faptul că de multe ori, în loc să ridice mașina, proprietarii preferă să plătească amenda și să o lase în continuare pe domeniul public. Să îmbunătățească situația, reprezentanții instituției au înaintat un raport către edilul-șef al Reșiței, care va ajunge și pe masa aleșilor locali. Acesta cuprinde neajunsurile constatate de polițiștii locali, dar și o serie de propuneri cu măsuri complementare care se pot adopta pentru degajarea locurilor de parcare în vederea eliberării locurilor de parcare.

De la începutul anului 2014, polițiștii locali au aplicat 29 de amenzi pentru astfel de cazuri, semnalate de reșițeanul Viorel Enășel.