Biserica Evanghelică din România anunță că nu își vinde lăcașul de cult din Caransebeș

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Bisericile și bisericile fortificate ardelene rămân în patrimoniul Bisericii Evanghelice C. A. din România (B.E.C.A.R.) și ale comunităților ei. În ultimele zile și săptămâni, au fost lansate diverse știri despre oferte de vânzare, ducând la o percepție greșită a situației. De foarte multă vreme politica conducerii B.E.C.A.R. este orientată spre menținerea lăcașurilor de cult în propriul patrimoniu, ceea ce nu se va schimba nici în viitor.

„Chiar și bisericile aflate în localitățile cu un număr mic de enoriași evanghelici fac parte integrantă a peisajului bisericilor fortificate. Prezervarea acestui patrimoniu unic în lume poate fi asigurată mult mai ușor, dacă B.E.C.A.R. și comunitățile acesteia își păstrează calitatea de proprietari. Bineînțeles, 12.000 de oameni nu vor reuși — fără nici un ajutor — să asigure prezervarea acestor peste 200 de monumente, dintre care majoritatea au fost construite în Evul Mediu. Din această cauză cooperarea cu alte instituții, mai ales în afara B.E.C.A.R., este din ce in ce mai importantă: autorități publice, comune, alte culte, asociații culturale, fundații dar și persoane fizice vor avea un rol însemnat, putând ajunge chiar salvatorii patrimoniului cultural”, transmit aceștia printr-un comunicat de presă.

Înstrăinarea unei biserici nu este o premisă pentru o astfel de cooperare, motiv pentru care începând din 1990 până acum au existat doar două cazuri (Retiș și Caransebeș, care au fost preluate de către Biserica Ortodoxă Română). Contracte de închiriere, de arendă sau de comodat s-au dovedit a fi soluții bune. Prin astfel de proceduri, multe biserici săsești au fost salvate în ultimii ani, mai ales în anii 1970 și 1980 în Ardealul de Nord și Bucovina de Sud. Este esențial pentru B.E.C.A.R. ca bisericile să poată fi folosite și în continuare ca lăcașuri de cult sau pentru evenimente culturale sau turistice. În acest context, comunele, în special, sunt o variantă inspirată ca parteneri.

Așadar B.E.C.A.R. nu pune bisericile sale la dispoziție. Ea poartă responsabilitatea juridică, morală și creștină pentru aceste monumente istorice și acționează în acest sens. Această strategie, care implică toate forțele bine-intenționate, este și va rămâne strategia Consistoriului Superior al B.E.C.A.R. și ale protopopiatelor sale, incluzând în mod deosebit asociațiile comunităților sașilor din Germania cât și a autoritățile locale.

Biserica Evanghelică are lăcașe de cult atât la Caransebeș, cât și la Reșița.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/