Binele și răul, în Hala Minda, Reșița: David și Goliat, de Aurel Vlad

david si goliat
po 1000x100px (3)

Se toarnă fundația pentru lucrarea David și Goliat, pe aleea din fața Halei Minda. Echipa de la Secția de Întreținere a Primăriei pregătește suportul pentru figurile create de sculptorul Aurel Vlad.

„Fiecare personaj din compozițiile mele poartă în el o semnificație și m-aș bucura ca oamenii să se oprească și să citească cu bucurie mesajul”, spune artistul. Lucrarea se realizează în Reșița, pornind de la macheta construită de artist, care se transpune în adevărata construcție la dimensiunea de 6 m, prin multe ore de sudură și debitare de fier și tablă de oțel. Este o activitate precisă și tehnică cu pașii clari și fără nicio abatere de la planul tehnic și totuși parcă echipamentele de sablare și șlefuire lucrează cu mai multă atenție, chiar gingășie pe suprafețele finisate, care apoi sunt mângâiate de pensula sau pistolul care acoperă suprafețele cu o culoare și strălucire finală.

Artistul a realizat cu bucurie lucrarea David și Goliat, care personifică lupta dintre bine și rău, luptă ce sub o formă sau alta va fi în permanență parte din viața noastră, a fiecăruia, și a comunității.

david

Sculptorul vine cu acest mesaj și ne ivită să reflectăm nu la finalul acestei lupte, – în povești binele învinge –  dar ne sugerează să reflectăm asupra procesului, a interacțiunii, a relației dintre bine și rău, pe care să o descoperim în fiecare etapă și context al vieții.

Câteodată nu este ușor nici să facem distincție între bine și rău, este dificil să armonizăm binele meu și binele celuilalt, putem sau chiar trebuie să ignorăm un rău pe moment în favoarea unui bine pe termen lung – sunt tot atâtea situații cu care ne întâlnim și luarea unei decizii poate fi dificilă.

David și Goliat, împreună cu celelalte cinci lucrări realizate, se vor alinia în fața Halei Minda, locul lor provizoriu, pentru a fi contemplate și apoi în funcție de planurile de dezvoltare ale orașului, aceste sculpturi monumentale își vor găsi o locație potrivită, unde comunitatea le va aprecia și va avea grijă de ele.

Urmăriți integral interviul cu artistul, care își exprimă credința în „posibilitatea artei de a aprinde niște lumini în zonă, dar energia unui start nu este suficientă” astfel încât pentru desăvârșirea acestor inițiative avem nevoie pe implicarea fiecăruia dintre noi!

https://vimeo.com/610438540/80af41efe3

david vopsit