Timișoara intră în mileniul trei din punct de vedere al plății biletelor pentru transportul în comun. De luni, tichetele pot fi cumpărate prin SMS sau printr-o aplicație de telefonie mobilă, pentru utilizatorii de smartphone. De asemenea, odată cu prima zi a lunii iulie, capitala Banatului va fi legată cu autobuze de localitățile Utvin, Sânmihaiu German, Sânmihaiu Român și Șag.
Până acum, timișorenii puteau să își cumpere bilet clasic, de la chioșcurile STPT sau de la chioșcurile de presă ori alimentarele care vindeau și tichete pentru transportul în comun, prin portofelul electronic, care funcționează ca o cartelă de credit de telefon, prin aplicația 24Pay, care însă presupunea scanarea unui cod din mijloacele de transport și de multe ori funcționa anevoios, iar mai nou, prin POS-urile montate în mijloacele de transport în comun, la care se plătește cu cardul bancar. De acum, mai există două modalități: prin SMS sau printr-o aplicație de smartphone.
Pentru SMS se va trimit un mesaj la numărul 7442 cu textul solicitării: „B”, pentru biletul unic valabil o oră care costă 0,50 de euro + TVA, „V” pentru un bilet pe vaporașe, la tariful de 0,22 euro + TVA și „ZI” pentru legitimația valabilă o zi întreagă pe orice mijloc de transport și care costă 2,5 euro + TVA. Abonaților de telefonie mobilă le va apărea prețul în factură, iar celor cu cartele, li se scade suma din credit. Atenție! SMS-ul în sine e gratis doar în rețele Vodafone și Digi. Pentru Orange și Telekom, se adăugă 0,05 euro per mesaj.
Cu aplicația, sunt unele mici diferențe. Aceasta se numește mobilPay și este disponibilă pe Google Play, dar și în App Store. Utilizatorii trebuie să intre în secțiunea Transport și să selecteze „Bilet Timișoara”. De acolo se selectează tipul de bilet dorit, precum la varianta prin SMS, și se plătește cu cardul.
Tot mai multe localități din jurul Timișoarei, legate de oraș cu troleibuz sau autobuz
Tot de luni, Timișoara are două noi linii de autobuze ce leagă satele din jurul orașului de urbe. Este vorba de linia M36, care va duce la Utvin, Sânmihaiu German și Sânmihaiu Român, dar și de M46, care va duce la Șag. Astfel, Timișoara ajunge la 12 linii metropolitane, dintre care cele pentru Dumbrăvița și Ghiroda sunt linii de troleibuz. Zona de nord a orașului e legată de aproape toate satele din jur, de la Ghiroda până la Becicherec. Zona de sud stă deocamdată mai slab, dar primarul Nicolae Robu a spus că aleșii locali din aceste localități, deși sunt în minoritate în unele cazuri, cum este Șag, insistă foarte mult pentru liniile metropolitane.
Robu spune că și localitățile care beneficiază de aceste linii vor suporta din costuri. „Fiecare localitate plătește cota parte din costuri, care corespunde trasului de pe raza UAT-ului respectiv. Unii se plâng că nu sunt chiar mici. O să avem discuții, eu nu vreau să încarc localitățile din zona periurbană numai ca să facem noi mare profit. Dar nici nu putem să nu ne acoperim costurile și trebuie să participăm cu toții la costuri”, a precizat primarul.
Sursa foto: STPT