Bilanțul procesului electoral în Caraș-Severin: 3 dosare penale și 8 sancțiuni contravenționale

Chiar dacă nu au fost semnalate incidente grave în Caraș-Severin, polițiștii cărășeni au înregistrat câteva evenimente până la ora 17.00, care s-au lăsat cu dosare penale și amenzi.

În primele 10 ore ale procesului electoral, la nivelul județului Caraș-Severin au fost înregistrate 3 dosare penale și au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, ca urmare a unor sesizări privind nerespectarea legislației electorale, precum și a altor acte normative în context electoral.

Polițiștii cărășeni au transmis informații cu privire la incidentele produse.

Astăzi, 27 septembrie, Poliția Orașului Bocșa a fost sesizată prin apel 112 cu privire la faptul că la două secții de votare din comuna Dognecea un număr mare de votanți intră în cabina de vot cu însoțitor. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că mai mulți alegători ar fi solicitat însoțitori în cabina de vot pentru a-și exercita dreptul la vot. Au fost identificate 5 persoane, bănuite că în mod repetat ar fi însoțit alegătorii respectivi în cabina de vot, cu permisiunea președinților secțiilor de votare. Polițiștii, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița, au întocmit acte premergătoare și continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor.

Poliția orașului Moldova Nouă a fost sesizată astăzi despre faptul că un bărbat a fost agresat fizic de către un alt bărbat, în fața unei secții de votare din oraș. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că în urma unui conflict spontan izbucnit între cele 2 persoane, în fața unei secții de votare, bărbatul de 43 de ani l-ar fi agresat fizic pe cel de 44 de ani. Polițiștii continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă, pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe.

La o secție de votare din Caransebeș, un bărbat și-a fotografiat buletinul de vot cu telefonul în timp ce se afla in cabina de vot, fapt pentru care a fost sancționat contravențional conform Legii nr.115 din 2015, cu amendă de 1.400 de lei.

Postul de Poliție Teregova a fost sesizat de către reprezentantul unui partid politic despre faptul că se continuă campania electorală în mediul online. În urma verificărilor efectuate, un bărbat de 46 de ani din localitate, candidat la Consiliul Local, a fost sancționat contravențional cu amendă de 1.400 de lei în conformitate cu prevederile Legii nr.115 din 2015, pentru faptul că a postat public pe o rețea de socializare materiale cu conținut electoral.

Până la această oră, au fost primite 69 de notificări prin SIMPV – Sistemul Integrat de Monitorizare a Prezentei la Vot, majoritatea privind neînscrierea pe listele electorale permanente a unor cetățeni, toate cele 69 de notificări fiind infirmate.

La nivelul întregului județ au fost depuse 3.500 de cereri de vot prin intermediul urnei speciale, iar până la ora 17.00, conform informațiilor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, 1.063 de persoane au votat deja prin intermediul urnei speciale, activitatea continuându-se până la închiderea urnelor.

La nivelul județului Caraș-Severin au fost constituite 23 de zone speciale de siguranță publică și zone de risc, cum ar fi în Zorlențu Mare, Dognecea și Moldova Nouă, localități în care au fost înregistrate evenimente în timpul campaniei electorale.