Bilanțul justiției din Caraș-Severin! Un număr redus de procurori a înregistrat o creștere semnificativă a trimiterilor în judecată, în anul 2018!

În urma bilanțului Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin pe anul 2018, rezultă că activitatea procurorilor, precum și cea a unităților subordonate a înregistrat o creștere din punct de vedere al calității muncii acestora, muncă finalizată cu mai multe trimiteri în judecată, deși numărul procurorilor este mai mic decât prevede organigrama instituției.

Conform aspectelor relatate în bilanț, rezultă o medie de 50 de rechizitorii întocmite de fiecare procuror, acestea fiind distribuite pe următoarele secții și specializări:

– infracțiuni de evaziune fiscală;
– contrabandă;
– corupție.

Un aspect esențial constă în efortul depus de procurori în recuperarea prejudiciilor unor infracțiuni, valoarea acestora fiind de 44.303 lei. Totodată, a crescut valoarea bunurilor care au făcut obiectul măsurilor asiguratorii (sechestru pe bunuri în vederea recuperării prejudiciului) la aproximativ 881.619 lei.

În privința numărului lucrărilor soluționate de către un procuror, acesta se ridică la 145,50, dintr-un total de 685,50 de lucrări. De asemenea, un alt element pozitiv, reieșit din munca de convingere a procurorilor, a fost concretizat, în 2018, prin ponderea semnificativă a acordurilor de recunoaștere a vinovăției – încheiate între procuror și inculpați. Acest lucru degrevează activitatea instanței de judecată și, evident, scurtează procesul penal.

Un specific al zonei îl reprezintă infracțiunile de contrabandă. Din acest punct de vedere a fost stabilit un prejudiciu de 30.317 lei. Totodată, s-a constatat că, din numărul total al inculpaților trimiși în judecată, cei achitați de către toate unitățile teritoriale subordonate Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin reprezintă un procent de 4,85%.

Din punct de vedere al bilanțului Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin reiese că, deși numărul procurorilor este inferior organigramelor, un lucru îmbucurător îl constituie atât calitatea muncii acestora, dar și operativitatea soluționării cauzelor – toate aceste lucruri fiind evidențiate în procentele și cifrele sus-menționate.