UPDATE. Bilanț negru al furtunii de duminică seara: morți, răniți și pagube de proporții [VIDEO]

Opt persoane au murit în urma furtunilor din vestul ţării, iar alte 137 au fost rănite, fiind afectate 212 localităţi din 15 judeţe, potrivit unui bilanţ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), printre ele și județul Caraș-Severin. 

Furtuna de duminică seara a fost una dintre cele mai puternice din ultimii ani. Din cauza obiectelor sau a arborilor doborâți de vântul puternic, s-au înregistrat 145 de victime, dintre care opt persoane au decedat, fiind vorba de un deces în judeţul Arad, două în Bistriţa-Năsăud şi cinci în judeţul Timiş, iar 137 de persoane au fost rănite, cele mai multe, respectiv 49, înregistrându-se tot în judeţul Timiş. Cei mai mulţi dintre răniţi au mers singuri la spital, după ce au fost loviţi pe timpul furtunii.

În județul Caraș-Severin, echipajele de intervenție au acționat în 9 situații pentru degajarea unor fragmente de acoperiș desprinse de pe blocuri din cauza vijeliei puternice. De asemenea, s-a intervenit în 7 cazuri pentru degajarea unor copaci căzuți pe carosabil.

Din datele înregistrate la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin, patru autoturisme au fost avariate în urma manifestării acestor fenomene, iar o persoană a fost rănită ușor. La ora 9.30, localitățile Măureni, Șoșdea, Valea Pai, Duleu, Valea Mare, Fîrliug, Dezești, Remetea Pogănici, Scăiuș, Ruschița și zone din Oțelu Roșu, Reșița și Bocșa erau nealimentate cu energie electrică.

YouTube video

La nivel național, 212 localități din 15 județe, respectiv Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Suceava, Sălaj și Timiș, au fost afectate în urma furtunilor, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Au fost afectate 137 de acoperișuri ale imobilelor și au fost doborâți de vânt peste 290 de arbori, pe carosabil, autoturisme sau imobile, fiind avariate 35 de maşini. Pompierii militari au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de vijelii.

Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuți pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naționale, respectiv DN1, DN6, DN7, DN13B, DN17C, DN18, DN18B, DN58, DN68, DN69, DN79, DN79A și şase drumuri județene, respectiv DJ79B, DJ107P, DJ688, DJ764B, DJ79B, DJ708.

Circulația feroviară a fost afectată pe 42 de tronsoane, pe raza regionalelor de cale ferată Timișoara, Cluj, Brașov și Iași.

Ca măsură de siguranță, cursurile au fost suspendate luni în 42 de unităţi școlare din județele Arad, Bihor, Cluj și Timiș. Peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acționat în sprijinul oamenilor.

UPDATE, ora 16.00

„În urma fenomenelor meteorologice deosebite de ieri, 17.09.2017, manifestate prin vânt cu viteze de peste 100 km/h, ploi abundente etc., pe raza D.R.D.P. Timişoara s-au semnalat numeroase daune. Pe drumurile naționale au fost distruși, în total, circa 730 de stâlpi și table indicatoare, iar pe autostrada A1, au fost deteriorate circa 3.700 de panouri antiorbire și aproximativ 380 de stâlpi de indicator, stâlpi de iluminat, indicatoare de restricții și indicatoare de informare.

Pe drumurile naționale aflate în administrarea D.R.D.P. Timișoara s-au semnalat următoarele daune:

–         SDN Timișoara – circa 240 de stâlpi indicatori distruși și 90 de table indicatoare deteriorate;

–         SDN Arad – peste 100 de stâlpi și peste 90 de table;

–         SDN Caransebeș – 60 de stâlpi și peste 100 de table;

–         SDN Deva – 20 de stâlpi și 16 table;

–         SDN Orșova – nu s-au înregistrat pagube.

Toate Secțiile de Drumuri Naționale au fost mobilizate, în cursul după-amiezei de duminică, 17.09., pentru a îndepărta copacii căzuți și crengile de pe carosabil. În total, pe raza SDN Timișoara au fost doborâți 60 de arbori, pe raza SDN Deva și SDN Arad, câte 35 de arbori/SDN, iar pe raza SDN Caransebeș au fost doborâți de vijelie 15 copaci.

Drumurile naționale au fost deschise în totalitate în cursul serii de duminică. În perioada imediat următoare, lucrătorii de la Districtele D.R.D.P. Timișoara acționează pentru remedierea daunelor”, a transmis Horațiu Simion director regional al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara.

UPDATE, ora 16.10

„Echipele E-Distribuție Banat și ale contractorilor au intervenit din cursul zilei de ieri, în timpul nopții și în cursul zilei de astăzi, astfel că a fost reluată alimentarea cu electricitate pentru un număr estimat de peste 130.000 de clienți, aproximativ 60% din numărul estimat de clienți pentru care alimentarea cu electricitate a fost afectată de condițiile meto extreme, în zona de responsabilitate a E-Distributie Banat. În prezent se află la intervenții 57 de echipe ale E-Distribuție Banat și 16 ale firmelor contractoare. Acestea au ca prioritate intervenția la avariile înregistrate pe liniile de înaltă și medie tensiune, care alimentează un număr mare de clienți. Condițiile meteo severe, cu vânt de peste 90 km/h, și peste 100 km/h în unele cazuri, au dus la avarii inclusiv la stâlpi de beton și de metal, în special în județul  Timiș, dar și în Caraș Severin, Hunedoara și Arad. Cooperăm cu autoritățile care au atribuții în situații de urgență și care au sprijinit intervenția echipelor E-Distributie Banat, de exemplu prin deblocarea drumurilor”, a transmis Enel România.

UPDATE, ora 16.30

Trei reșițeni răniți în urma furtunii de duminică seara

„Am avut trei victime în urma condițiilor meteorologice deosebite, două persoane s-au prezentat imediat după furtună la UPU Reșița, iar o a treia a venit astăzi de dimineață, în jurul orei 9. Doi dintre pacienți prezentau plăgi contuze, cel mai probabil fiind loviți de corpuri ascuțite cum ar fi tabla de pe acoperișuri, și o persoană lovită de țigle. Toate au primit îngrijiri medicale și nu au necesitat internarea în spital”, ne-a declarat asistenta Carmen Brumar, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Reșița.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/