Două dintre cele mai frumoase clădiri din centrul vechi al stațiunii milenare de pe Valea Cernei sunt scoase la vânzare de proprietarii care n-au mai reușit să le reabiliteze. Statul român, prin Ministerul Culturii, Consiliul Județean Caraș-Severin și Consiliul Local Băile Herculane, și-a manifestat dezinteresul total față de acestea!
Plimbate prin mâinile atâtor speculanți imobiliari, Hotelurile Decebal și Traian din Băile Herculane au ajuns adevărate ruine. Proprietarii actuali au început în urmă cu mai mulți ani lucrări de reabilitare, dar costurile sunt uriașe. Și asta pentru că imobilele nu necesită doar refacerea fațadelor și finisajelor interioare, ci inclusiv lucrări de consolidare a structurilor de rezistență. Ambii proprietarii par să fi cedat, să fi ajuns la concluzia că nu-și vor amortiza vreodată investiția. Ori au ajuns la fundul sacului. Cert este că Hotelurile Decebal și Traian sunt astăzi de vânzare și nimeni nu se înghesuie să negocieze pentru cumpărarea lor. Cu atât mai puțin statul român, care le-a permis unor băieți specializați în șmenuri să le batjocorească, să le amaneteze la cătămari și să le condamne la paragină.
Hotelul Decebal a intrat în reabilatare în urmă cu câţiva ani, dar, treptat, lucrările s-au cam oprit. Proprietarul imobilului din centrul istoric al staţiunii de pe Valea Cernei, societatea Micro Royal din Lugoj, şi-a exprimat la începutul anului intenţia de a-l vinde. Împreună cu terenul aferent, în suprafaţă de 2651 mp! Imobilul, înscris în Lista monumentelor istorice, este clasificat în grupa A de importanţă, dar statul român, prin Ministerul Culturii, şi-a manifestat dezinteresul. În sensul că nu îşi exercită dreptul de preemţiune la cumpărare. În aceste condiţii, e rândul Consiliului Judeţean Caraş-Severin să-şi manifeste sau nu interesul pentru achiţionarea hotelului-ruină. Preşedintele Silviu Hurduzeu le propune consilierilor judeţeni să nu voteze pentru exercitarea dreptului de preemţiune. Un proiect similar se va afla ulterior pe masa consilierilor locali din Băile Herculane. Cum orașul nu dispune de banii necesarii cumpărării și reabilitării, Hotelul Decebal îşi aşteaptă cumpărător din mediul privat. Conform raportului de evaluare, preţul de vânzare este de 1.256.067 euro. La care se adaugă TVA.
Procedura a fost deja îndeplinită cu cealaltă bijuterie arhitectonică din centrul istoric al stațiunii. La finele anului trecut s-a dat undă verde de către statul român și pentru vânzarea Hotelului Traian, fost Hotel Carol, fost Pavilion 1, astăzi parțial dezafectat, locuințe sociale, farmacie și cabinet medical. Imobilul, înscris și el în Lista monumentelor istorice, se află în proprietatea SC Hotel Dacia din București și este compus din teren în suprafață de 1.900 mp și construcții care au o suprafață construită la sol de 1.853 mp, precum și suprafața construită desfășurată de 7.412 mp. Prețul acestui hotel, cu terenul aferent, a fost evaluat la 1.088.000 de lei.
Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice spune că „monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preemțiune al statului român”. Statul român nu are însă nevoie de aceste monumente! Deși, poate că tocmai statul este cel care ar putea împiedica prăbușirea lor. Că până acolo nu mai e deloc mult! Pentru o instituție de stat, spun specialiștii, ar fi mult mai simplă accesarea de fonduri destinate reabilitării unor astfel de obiective de patrimoniu.
La nivel declarativ stăm bine în continuare. Premierul Sorin Grindeanu, spre exemplu, care a vizitat în urmă cu doar patru zile județul Caraș-Severin, a vorbit despre Herculane și despre turism în general. „Importanța pe care o dăm turismului s-a văzut în momentul în care am făcut echipa guvernamentală și s-a hotărât să se înființeze un minister al turismului. Strategia pe turism, tot ceea ce va face acest minister, sunt extrem de importante. Dincolo de politicile pe care noi le putem face la nivel național contează foarte mult și autoritățile locale. Ajutorul pe care noi îl dăm ca și guvern va fi unul consistent, dar trebuie să avem parteneri pentru a dezvolta aceste proiecte. Și sunt convins că sunt. Am vorbit cu doamna vicepremier legat de Băile Herculane, care din păcate e în situația pe care o cunoaștem cu toții. O stațiune emblemă nu doar pentru România, ci pentru Europa, a ajuns într-un grad de degradare care ne face să ne fie rușine, ne face să ne simțim… Treaba noastră este să repornim anumite lucruri”, a declarat prim-ministrul României. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a oferit și el o soluție: „Mai e un lucru important pentru stațiunile turistice din România: Fondul suveran de dezvoltare și investiții!”
În ciuda acestor declarații, statul român n-a deschis nici măcar o negociere, n-a căutat nicio soluție concretă pentru bijuteriile din Herculane. A preferat să le spună proprietarilor că nu e interesat să le cumpere și atât!