Bijuterie de patrimoniu scoasă la vânzare. Deținem supremația la cel mai scump conac din țară!

Un top realizat de Capital.ro mai scoate la lumină o bogăție a Banatului Montan. De data aceasta nu este vorba despre o atracție turistică sau o frumusețe a naturii, ci de un conac boieresc care datează încă din anul 1850. Bijuteria de patrimoniu se vinde pe piața imobiliară cu aproape un milion de euro.

Este vorba despre conacul Zăgujeni, cu o suprafață de nouă sute de metri pătrați, situat în comuna Constantin Daicoviciu. Cu o istorie de mai bine de 160 de ani în spate, imobilul boieresc reprezintă o veritabilă bucată istorică din patrimoniul județului. Construcţia este atestată din vremea Mariei Tereza şi a servit ca reşedinţă a consilierilor imperiali pe probleme militare ai imperiului austro-ungar.

Cu toate acestea, de pe vrema boierilor și până în prezent imobilul a jonglat de la unul la altul, ajungând astăzi una dintre cele mai scumpe clădiri de pe lista conacelor puse spre vânzare în România.

Prețul imobilului cărășean este de 800.000 de euro, fiind pe locul doi după un alt conac, din București, cotat la o valoare de aproape șase milioane de euro.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157646043796360″]

Proprietarul, reprezentat de o societate comercială, nu are nicio preferință în ceea ce privește direcția spre care vehea reședință boierească se va îndrepta odată vândută. Totuşi, în anunțul de vânzare, acesta pune în discuție și posibilitatea folosirii construcției pe post de cămin de bătrâni sau centru ambulatoriu pentru bolnavii Alzhaimer.

Suntem deschiși la un parteneriat pentru înființarea unui cămin de seniori sau a unui centru ambulatoriu pentru bolnavii cu Alzhaimer, cu accesare de fonduri europene. În acest sens, deținem și un plan de afaceri, după cum este notat în anunțul cu care conacul a fost pus pe piața imobiliară.

Autoritățile locale din comuna Constantin Daicoviciu nu au niciun cuvânt de spus în ceea ce privește soarta bijuteriei de patrimoniu cu o bogată însemnătate istorică, dar edilul-șef speră ca imobilul să nu-și piardă esența și să se transforme într-o construcție care să fie în folosul comunității.

„Nu pot să mă pronunț dacă vânzarea acestui imobil vechi este sau nu un lucru bun. Depinde de destinația pe care o va avea.Oricum, conacul este o clădire de patrimoniu și oricine va intra în posesia sa nu are voie să îi schimbe partea de arhitectură. Eu mi-aș dori să fie folosită pentru comunitate, să creeze locuri de muncă. Pe vremea comunismului acolo a fost o stație pentru utilajele agricole. Chiar le-am propus proprietarilor actuali să reluăm activitatea aceea cu utilajele ce le avem pe plan local, dar pentru că nu avem personal calificat nu am reușit nimic”, a explicat primarul Daniel Boambeș.

Foto: wall-street.ro


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/