Bicicliștii, invitați să pedaleze de la Timișoara la Szeged. Autoritățile vor să lege cele două orașe și în perspectiva TM2023

poza (1)
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

În weekend, iubitorii tururilor cu bicicleta sunt chemați să pedaleze de la Timișoara la Szeged și înapoi, în principal pentru promovarea unor investiții majore în infrastructură. Este prima ediție a turului ciclist „Bartok Bela” sub organizarea Asociației Bastion și a Clubului Velocitas. 

Evenimentul care va avea loc între 18-19 iunie își propune să promoveze refacerea podului peste Mureș, între Cenad (România) și Apatfalva (Ungaria), folosit odinioară ca punct de trecere a frontierei dintre cele două țări vecine. Turul ciclist susține și construcția unei piste de biciclete de la Timișoara până la vama Cenad, de unde există deja amenajate căi pentru bicicliști spre Mako și Szeged.

„Vrem să promovăm și construcția unei piste de biciclete de la Timișoara până la Cenad. De acolo se poate merge deja pe pistă până la Mako și Szeged. Un alt motiv pentru care facem turul acesta de biciclete este să promovăm apropierea între Timișoara și Szeged. Vrem să aducem mai aproape cele două comunități. Nu avem niciun tren care să circule între cele două orașe, dar vrem să vină turiști de acolo în Capitala Culturală Europeană.”, a declarat președintele Asociației Bastionul, Tamas Peter, consulul onorific al Ungariei la Timișoara.

pod vechi

Inițiativa este susținută și de Consiliul Județean Timiș.

„Au trecut 70 de ani de la distrugerea podului și de atunci nu s-a mai refăcut. Vrem să folosim prilejul pe care ni-l dă acest tur de biciclete între Timișoara și Szeged de a promova construirea unui nou pod peste Mureș, dar și o inițiativă nouă a noastră, o pistă de între Timișoara și Szeged, obiectiv pe care vrem să-l realizăm folosind asociația DKMT, care și-a pierdut din eficiență mai mult din neimplicarea autorităților locale din România, pentru că sârbii și ungurii au avut mai multe proiecte de succes împreună, cum e calea ferată între Novi Sad și Szeged. Dorim să dăm un nou impuls acestei colaborări transfrontaliere.”, a spus Alin Nica, președintele CJT.

Turul ciclist se adresează atât profesioniștilor, cât și amatorilor. Înscrierile se pot face pe site-ul raceday.ro. Nu se percepe taxă de participare.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Programul evenimentului

Plecarea va avea loc sâmbătă, 18 iunie, de la ora 10.30, din Piața Unirii. Se merge spre Calea Aradului, iar apoi traseul cuprinde localitățile Sânandrei, Carani, Gelu, Variaș, Periam, Sânpetru Mare, Saravale și Sânnicolau Mare.

Un punct de hidratare va fi amenajat la Periam. La Sânnicolau Mare, sosirea se face în centrul orașului. Cicliștii se vor putea odihni în grădina de vară din spatele castelului Nako, unde vor avea la dispoziție gustări și apă. Tot aici va avea loc și un program cultural susținut de grupul Mentes Maskent Trio.

De la ora 16, cicliștii vor pleca de la Sânnicolau Mare spre Beba Veche, apoi vor pedala pe traseul Szoreg, Ujszentivan, Tiszasziget și Szeged. În Szeged, ei vor ajunge pe malul Tisei, unde gazdele îi vor aștepta cu ciorbă de pește. Participanții se pot caza peste noapte în numeroasele hoteluri și pensiuni din Szeged.

Duminică, de la ora 9, cicliștii vor pleca spre Mako, până la Apatfalva, unde vor traversa râul Mureș cu ajutorul unui ponton de trecere peste apă. Se vor întoarce apoi la Sânnicolau Mare, înapoi până la Dumbrăvița. Aici, evenimentul se încheie cu o festivitate de premiere, o cină și concerte susținute de trupele TM Groove&Maria Hojda, 8 Light Minutes și Sleeping Insomnia.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/