Bibliotecarul Avram Iancu vrea să străbată Dunărea înot, de la izvoare. În periplul său se va opri și la Moldova Nouă

Avram Iancu, un bibliotecar de 41 de ani din Petroșani, a început marți să traverseze înot Dunărea, în încercarea de a stabili un record mondial. Înotătorul și-a propus să parcurgă 2.860 de kilometri în 60 de zile, din Munții Pădurea Neagră, din Germania, și până la Sulina, fără costum de neopren.

Avram Iancu a luat startul în cursa pe care și-a propus să o realizeze înot de la izvoarele Dunării, până la Marea Neagră marți, din orașul Donaueschingen, din Germania.

„Dragi prieteni, e ultima postare scrisă de mine înaintea începerii efortului. Doar cu ajutorul lui Dumnezeu vom învinge. Mulțumesc sponsorilor, susținătorilor, tuturor românilor care mă încarcă cu energie”, a scris Avram Iancu marți, pe contul său de Facebook, înainte de a porni în aventura pe Dunăre.
În periplul său, acesta se va opri și la Moldova Nouă pentru a le mulțumi celor de la AutoAlex pentru susținere: „Auto Alex îl susține pe Avram Iancu, bibliotecarul din Petroşani cunoscut pentru performanţa de a străbate înot Canalul Mânecii, care și-a propus să înoate, timp de 60 de zile, 2.860 km, de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră. Startul oficial pe Dunăre este dat în 20 iunie, la Donaueschingen, în Munţii Pădurea Neagră. Avram Iancu se va opri și la Moldova Nouă! Îi dorim mult succes și putere!”, ne-a spus Alexandra Torma, reprezentantul companiei AutoAlex.

Avram Iancu are 41 de ani și este bibliotecar în orașul Petroșani, județul Hunedoara. Înotătorul și-a propus să parcurgă Dunărea înot, de la izvoare până la vărsare, în 60 de zile, fără să poarte costum de neopren. Avram Iancu este însoțit de doi caiaciști și va înota cel puțin 10 ore pe zi, fără pauze pe uscat și fără echipamente ajutătoare.

„Am fost inspirat de un roman, l-am recitit şi am dorit să dau viaţă acestui roman cu ocazia a 10 ani de când România a aderat la UE. Voi pleca din Germania, iar finalul va fi în portul Sulina, după aproximativ 60 de zile de efort continuu, câte 50 de kilometri pe zi, câte 10 ore de efort zilnic”, a afirmat Avram Iancu, la începutul lunii iunie, după ce a străbătut râul Siret înot în nici 10 ore, într-un antrenament pentru stabilirea recordului pe Dunăre.

Dacă va reuşi, Avram Iancu va deveni primul om care reuşeşte să înoate toată Dunărea doar în slip şi cu cască în cap. Înaintea sa, sunt doi înotători din Slovenia şi Canada care au parcurs distanţa fiind îmbrăcaţi în costum de neopren şi având labe de înot.

Petroşeneanul Avram Iancu are numeroase recorduri. El este primul român care a reuşit să traverseze Canalul Mânecii, având doar slip şi cască. Performanţa a fost realizată în august 2016, după 18 ore de înot. Cu un an înainte, în iunie 2015, Avram Iancu a înotat în Dunăre, din dreptul localităţii brăilene Gropeni până la Galaţi. Atunci a parcurs aproximativ 42 de kilometri în 10 ore!