Tocmai când cărășenii s-au obișnuit cu rezultatele dezastruoase de la examenele naționale, două absolvente ne dau motive să ținem capul sus! Fetele de zece au ajuns pe căile anevoioase ale pandemiei la stele. Aflați cum în bi-interviul de mai jos:
Cum v-ați simțit când ați aflat rezultatele?
„Sunt foarte emoționată, parcă nu îmi vine să cred. Mă așteptam la Istorie și la Logică, dar în ceea ce privește Limba Română… am fost cam nesigură pentru că acolo este mereu mai mult de interpretat. A fost o mare bucurie”, a spus Adelina Albu, absolventă a Liceului Teoretic „Tata Oancea” din Bocșa.
„Sunt foarte fericită, mă simt foarte bine! Nu mă așteptam, nu am vrut să îmi fac speranțe. La Istorie am fost nesigură de unele lucruri și acolo a fost surpriza cea mai mare. Nu am avut emoții la Limba Română. Am fost foarte entuziasmată când am văzut subiectul: «Moara cu Noroc»”, a declarat Ionela Bosioc, absolventa Colegiului Național „C. D. Loga” din Caransebeș.
Încotro mai departe?
Cele două absolvente de zece din Caraș-Severin își doresc să facă din Timișoara orașul studenției lor. Ambele vor să urmeze cursurile de la Facultatea de Drept din Timișoara, unde vor intra fără niciun dubiu.
„Mai departe am să optez pentru Facultatea de Drept din Timișoara. Mă atrag toate domeniile și de asta nu știu încă exact dacă aș vrea să fiu avocat, procuror sau judecător. Este o dorință de a mea, de când am fost mai mică m-am gândit la Drept, însă pe parcurs m-am tot schimbat. Oricum, îmi plăcea să mă implic în societate și nu am știut sigur în ce fel de formă până în clasa a douăsprezecea. M-am gândit că Dreptul ar fi cea mai bună metodă să mă implic în societate și să pot să schimb ceva în țara această. De asta nici nu m-am gândit să plec din România, nici nu cred că va fi o opțiune de a mea. Viitorul meu este 100% în România”, ne-a povestit Adelina.
„M-am gândit să merg la Drept. Simt că asta mi-ar plăcea. Nu cred că este mulțumit cineva de cum merg lucrurile în țară. Singură clar nu aș putea să schimb ceva, dar dacă mai mulți ne-am uni am putea să schimbăm ceva”, ne-a spus Ionela, absolventa de 10 din Caransebeș.
Cum v-a afectat școala online?
Fetele au reușit să înoate în ciuda curentului. Dacă 33.4% din absolvenții promoției curente s-au bazat pe noroc și rugăciunile nu le-au fost ascultate, decarele Caraș-Severinului au spus că fiecare lipsă a școlii online a trebuit compensată prin efort propriu. Dacă la reputatul Colegiu Național „C.D. Loga” din Caransebeș toți colegii de clasă ai Ionelei au promovat, la fel nu se poate spune și despre colegii Adelinei de la Liceul Teoretic „Tata Oancea” din Bocșa.
„Colegii mei s-au descurcat foarte bine. Din clasa mea au promovat toți cu note foarte mari. A fost destul de greu cu pandemia. S-a simțit lipsa interacțiunii”, ne-a explicat Ionela.
„La Română a fost cel mai greu, dar am avut parte de profesori buni care și-au dat silința, dar nu este la fel ca în clasă, altfel se captează atenția. Am avut și câțiva colegi care au picat, dar în general s-au descurcat bine. Cred că se simte pandemia și școala online în rezultate. Am depus un efort foarte mare, am compensat ce lipsea de la școală cu munca mea de acasă”, a spus zecara din Bocșa.
Care este rețeta succesului?
Fetele nu au aprins nicio lumânare către „Sfântul 5” așa cum au făcut-o mulți dintre colegii lor sau absolvenții clasei a opta. Aflați cum au reușit să obțină un 10 perfect și ce sfaturi au pentru cei care vor susține examenul maturității în viitor!
„Să muncească foarte mult pentru visul lor. Nu este imposibil. Nu știu dacă nota 10 trebuie să fie un țel. Nota depinde de foarte mulți factori, de cum te simți în ziua respectivă, de corectori… Nu știu dacă nota te face un om de succes sau un elev de succes, doar munca te poate face. Să muncești pentru visul tău și să nu te lași bătut. Chiar și când simți că nu mai poți, tot mai poți puțin. Visul meu a fost să iau o notă tot mai bună și să intru la facultate la buget. Nu aveam în plan să iau nota 10”, le transmite Adelina celor care se pregătesc să susțină examenul maturității.
„Să ia în serios acest examen, să se străduiască să învețe, să nu lase pe ultima sută de metri. Eu nu am învățat zilnic, mai mult am învățat pe parcursul anului. În ultimele zile am recitit toată materia, nu am lăsat-o să se strângă. Le mulțumesc tuturor profesorilor, mai ales celor de la materiile la care am dat Bacalaureatul”, este sfatul Ionelei.