Ben Oni Ardelean, despre criza din Ucraina: „Suntem într-un război direct, chiar dacă nu este declanșat focul”

ben
untitled design set 970x90 px

Într-un comentariu cu privire la criza din Ucraina, deputatul PNL de Timiș Ben Oni Ardelean spune că România nu exclude niciun fel de variantă, câtă vreme este țara care are cea mai mare graniță cu Ucraina dintre toate celelalte state NATO. 

Parlamentarul liberal a fost săptămâna trecută în SUA, într-o vizită „fulger”, pentru a obține suport de a permanentiza bazele americane în România, după cum susține Ben Oni Ardelean.

„Suntem la marginea Europei, din păcate, geografic, suntem prima linie a frontului NATO în această tensiune, din 3.000 de km de graniță avem 650 km cu Ucraina, adică avem cea mai mare graniță cu Ucraina, în acest moment, din toate celelalte state NATO, avem scutul de la Deveselu și baza de la Kogălniceanu care sunt amenințări reale, din punctul de vedere al rușilor, pentru ei, așadar nu excludem niciun fel de variantă în această tensiune. Mai mult decât atât, România și-a asumat în cadrul NATO apărarea cibernetică pentru Ucraina. Suntem oarecum deja într-un război direct, acum, în prezent, când vorbim, chiar dacă nu este declanșat focul, dar suntem într-un război hibrid în care toată zona de dezinformare este la cel mai mare nivel: minciuni care sunt propagate pe piață, Putin care minte cu nerușinare că s-a discutat și agreat neextinderea NATO, ceea ce nu este adevărat, dar este o minciună care prinde și o rostogolește peste tot în media de propagandă pe care o are și aș putea da multe alte exemple. Mai mult, atacurile cibernetice care sunt la cel mai înalt nivel – dacă discutați cu cei care sunt în serviciile speciale o să vă spună care este gradul de alertă, care este ridicat acum, vizavi de aceste chestiuni.”, a declarat Ben Oni Ardelean.

Potrivit deputatului, tensiunile trebuie atent și ferm gestionate în următoarea perioadă.

„Pe vremuri cel puțin, atât europenii cât și americanii aveau o poziție foarte fermă: nu negociem cu teroriștii și cu comuniștii. Se pare că lucrul acesta astăzi este puțin pus sub semnul întrebării din cauza unui leadership slab la nivel european și internațional, oameni care au preferat ca în schimbul banilor să închidă ochii și să tacă din gură și iată că astăzi dependența de gaz rusesc la nivel european, adică dacă rusul închide gazul jumătate din Europa îngheață, dacă rusul închide porțile 30% din firmele europene intră în colaps (…) sunt chestiuni care au anihilat anumite voci și au dus la o tăcere în marile cancelarii. Cred că lucrurile acestea trebuie să dispară. Ca să fii o putere mondială ai nevoie de mai multe ingrediente: de armată și de o economie solidă. Rusia nu are pentru că, din punctul meu de vedere, dacă își începe un război, într-o săptămână trebuie să dea de mâncare la oameni, nu o să mai aibă, să pună carburant la tancuri nu o să mai aibă și atunci va trebui să se retragă dintr-un astfel de teatru de operare. Însă China are. Problema este că China este total blocată de Europa, Rusia însă e cea care domină multe din piețele europene. Are o capacitate de dezinformare, așadar această cuplare a Rusiei cu China este un pericol internațional.”, a mai comentat Ben Oni Ardelean.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/