Bega va fi navigabilă până la vecinii sârbi în cel mult 2 ani. Rămâne de văzut cine și cu ce va circula…

Contractul de finanțare și execuție a lucrărilor pentru repararea nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român a fost semnat miercuri, la Timișoara, în prezența ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș. În 2021 se va putea naviga pe cei 45 de km ai Canalului Bega, de pe teritoriul țării noastre până la vecinii sârbi, dau asigurări autoritățile.

„Scriem istorie!”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, după semnarea contractului pentru repararea infrastructurii de navigație a Canalului Bega. „La 65 de ani de la închiderea circulației, o redeschidem în 2021. Va înseamna și o mai bună legătură cu vecinii sârbi”, a mai adăugat acesta.

Proiectul are o valoare totală de aproape 14 milioane de euro, din care 12 milioane sunt nerambursabili și asigurați de Uniunea Europeană. Administrației Bazinale de Apă Banat, responsabilul de proiect din partea României, îi revin aproape 7 milioane de euro pentru lucrările de pe teritoriul țării noastre, restul merge spre vecinii sârbi, care au 70 de km de canal de modernizat.

„Este o investiție așteptată de decenii de timișoreni. Avem în vedere pentru 2019 și alte investiții pe sectorul ape și sectorul silvic. Pentru județul Timiș sunt alocați 26 de milioane de lei pentru lucrări hidrotehnice și 5 milioane de lei pentru drumuri forestiere”, a declarat Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, la Timișoara.

Calendarul lucrărilor va fi anunțat de executant, iar după aceea vor putea fi văzute primele utilaje care să lucreze la repararea nodului hidro de la Sânmihaiu Român.