În unele localități din Caraș-Severin, casele de ajutor reciproc ale pensionarilor vor să facă bani pe spatele bătrânilor ce solicită un împrumut. În Oravița, dobânda medie aferentă împrumutului acordat este de 17 la sută.
Din cele cinci CARP-uri care activează la nivelul județului, unele dintre acestea propun o dobândă foarte mare pentru membrii lor, care nu sunt alții decât pensionarii, și așa asupriți de guvern. Chiar și în aceste condiții, oamenii continuă să se împrumute și să își plătească rata lunară fără să se plângă prea mult.
Pensie mică, dobândă mare
Dacă în Reșița dobânda nu depășește opt la sută, în Oravița, la dobânda de 17 la sută, din totalul de 1400 de membrii, peste 400 au împrumutat bani de la CARP în anul trecut, depășind valoarea totală de 700 de mii de lei. Deși nivelul de trai al orăvițenilor este mai scăzut, CARP Oravița nu se zgârcește la dobânzi. Vicepreședintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, Aurelia Bonțe, explică faptul că se va discuta cu conducerea pe Oravița pentru a se încerca diminuarea dobânzii exagerate: „Nu am avut încă o ședință la nivelul județului cu conducerile CARP din celelalte orașe, dar ne vom întâlni în aprilie și vom avea în vedere și acest aspect de la Oravița și din celelalte CARP-uri ce au o dobândă prea mare”, explică Aurelia Bonțe.
Se solicită reducerea dobânzii
Prefectul județului Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, a semnalat deja această problemă în rândul conducerii pe județ a organizației și a solicitat intervenția cât mai promptă pentru ca situația să fie reglementată: „Am rugămintea să purtați discuții și la Oravița și în celelalte orașe cu conducerea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor pentru a se diminua dobânda mult mai mare decât în alte orașe”, precizează Silviu Hurduzeu.
Aceeași situație se petrece şi la Caransebeș, cu o dobândă mai mică însă, de doar 11 la sută. Argumentul conducerii în acest caz este că se dorește achiziționarea unui spațiu în care să își desfășoare activitatea CARP-ul, schimbând în ultimii ani peste șase locații.
Cele mai multe împrumuturi făcute în cadrul CARP pe județ, mai exact 60 la sută din acestea, au fost pentru reabilitarea și izolarea blocurilor. Însă bătrânii cer bani și pentru alte lucruri, cum ar fi pentru medicamente, ca să-și țină nepoții în facultate sau pentru lemne de foc pe timp de iarnă.
Cat mai trebuie sa platim