Bătălia promisiunilor. Proiecte importante pentru timișoreni, disputate în campania electorală

Mai multe obiective promise timișorenilor de câțiva ani sunt în atenția politicienilor în campania electorală. Acestea sunt asumate atât la nivel local, cât și județean, folosite de candidați în scop electoral, în speranța că vor convinge alegătorii să îi voteze și, astfel, să obțină funcțiile vizate. 

Unul dintre obiectivele aduse în discuție de mai mulți candidați în alegerile locale este centura de ocolire sud a Timișoarei. Cu licitație pentru proiectare și execuție lansată în primăvara anului 2017, Ministerul Transporturilor emite autorizația de construire în 12 martie, pentru ca amplasamentul să fie predat în 25 martie. Șoseaua are o lungime de aproape 27 de km, iar lucrările sunt estimate să coste 57 de milioane de euro. Ar trebui să fie gata în aproximativ doi ani.

În an electoral, șantierul centurii se transformă în spațiu de periplu pentru foști și actuali premieri. La mijlocul lunii august, viitoarea șosea era inspectată de premierul Ludovic Orban, la braț cu primarul Timișoarei, candidat pentru al treilea mandat din partea liberalilor.

”Se lucrează vârtos pe centura Sud! La sfârșitul lui 2021 o vom avea gata!”, ne anunța Nicolae Robu în 27 august. „În 12 puncte sunt lucrări pe Centura Sud! Mobilizarea este exemplară! (…) Este un obiectiv pentru care am militat din 2012, un obiectiv pentru care am organizat inclusiv un miting, văzând că nici cei în care la un moment, ajungând ei la guvernare, ne-am pus speranțe nu țin la Timișoara mai mult decât seria de guvernanți psd-iști predecesori.”, a adăugat primarul Timișoarei.

Câteva zile mai târziu, candidatul PSD la șefia CJ Timiș, actualul președinte al administrației județene, s-a fotografiat cu fostul premier Sorin Grindeanu fix pe șantier. Grindeanu povestește cum proiectul a fost deblocat în mandatul său de prim-ministru, în timp ce Dobra spune cum administrația pe care o conduce a pregătit terenul pentru conexiunea cu localitățile periurbane.

”Când n-ai făcut nimic, te lauzi cu munca altora. Centura de Sud, cel mai bun exemplu. O parte importantă dintre cei care «luptă» politic apelează la minciuni, doar ca să afișeze titluri de glorie nemeritate. Însă oamenii nu pot fi ținuți departe de adevăr. Împreună cu Sorin Grindeanu, ex-premierul României, am vizitat șantierul Centurii ocolitoare a Timișoarei. Doamne ajută că începe să se vadă «luminița» de la capătul drumului!”, a scris Dobra pe Facebook.

În ”bătălie” a intrat și deputatul Adrian Pau, candidatul Pro România la președinția CJ Timiș. Într-un comentariu la postarea lui Dobra, Pau îl ironizează pe fostul său coleg de partid. Adrian Pau a fost membru PDL până în 2012, ulterior a trecut la PSD, iar în 2019 s-a înscris în Pro România.

Clădirile istorice din Timișoara, în sufletul tuturor candidaților la primărie 

Atât în ieșirile preelectorale, cât și în cele din campania propriu-zisă, mai mulți candidați au prezentat planuri de viitor pentru redarea la viață a zonei Fabric.

La începutul lunii iulie, candidatul USR PLUS la Primăria Timișoara spunea că în următorii patru ani ar reabilita 50 de clădiri istorice din orașul de pe Bega. „Acești opt ani din administrația Robu sunt opt ani pierduți, sunt un eșec. Ce e și mai frustrant este că la începutul mandatului său, domnul Robu nu a pornit de la zero. A pornit cu un proiect. Acolo în colț (n.r, în Piața Traian) este Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Clădirilor Istorice. La un an după ce domnul Robu a devenit primar s-a închis. Ăsta este simbolul perfect pentru interesul sau dezinteresul administrației Robu.”, spunea Dominic Fritz.

În Piața Traian a ajuns și candidatul Pro România la Primăria Timișoara. „Proiectul pentru Piața Traian a fost făcut în anul 1740. Nu suntem deloc pe drumul cel bun. Mă întreb ce ar gândi și ce ar fi în sufletul unui turist care intră în Timișoara și primul loc în care se oprește este istorica Piață Traian din cartierul Fabric? Nu cred că ar avea o părere foarte bună.”, a declarat Marius Craina.

O poziție a avut și primarul în funcție. „Avem trei proiecte majore deja propuse pentru finanțare europeană pe noul exercițiu financiar al Uniunii Europene, pe secțiunea de regenerare urbană. Primul dintre ele vizează Fabricul, cartier spectaculos din punct de vedere al arhitecturii, care a beneficiat de intervenții punctuale. Este, însă, timpul intervenției majore, una pe care încercăm să o abordăm prin concurs de soluții și care să vizeze toate elementele de regenerare urbană a zonei, inclusiv o relație corectă cu noile intervenții culturale Multiplexity și Muzeul Tramvaielor Corneliu Miklosi.”, a anunțat Nicolae Robu.

Cea mai mare și cea mai modernă maternitate din România” vs. servicii medicale similare cu cele oferite în privat, inclusiv inseminări in vitro”

Primăria Timișoara anunța, acum aproape doi ani, ridicarea unei noi maternități, cu șase etaje, care să aparțină de Spitalul Municipal. Aceasta ar urma să fie construită pe Calea Bodgăneștilor. „În 2020 vom ajunge să demarăm lucrările. Această clădire se va întinde pe 15.000 mp de teren și va avea 10 săli de naștere și 6 etaje. Noi ne-am asumat acest obiectiv, începem noi să construim noua maternitate, se pare că va fi cea mai mare și cea mai modernă din România.”, declara Nicolae Robu în noiembrie 2019.

În iulie autoritățile județene semnau un contract pentru proiectarea și execuția altei noi maternități. Una lângă Casa Austria. „Vom emite ordinul de începere a lucrărilor în perioada imediat următoare.”, a spus atunci Călin Dobra.

Aici s-au lansat promisiuni de realizare a unor servicii medicale similare cu cele oferite în prezent în sistem privat, inclusiv proceduri de inseminare in vitro. Maternitatea ar urma să aibă o suprafață utilă de 4,7 mii mp, iar termenul de realizare este de doi ani, de la demararea lucrărilor.

Stadioanele, marcate” de politicieni

O sală polivalentă și stadioane îi sunt promise Timișoarei atât de către autoritățile locale, cât și de cele județene.

Călin Dobra, iulie 2019: „Așa cum am promis, reușim să construim un stadion nou în capitala Banatului, chiar dacă părea de necrezut pentru unii! Stadionul «Dan Păltinișanu», așa cum îl știm cu toții, este tot mai aproape să devină istorie pentru că am votat astăzi, în ședința de Consiliul Județean, predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții, a terenului. Actuala construcție va fi demolată iar pe locul ei, CNI va construi un stadion nou, cu 30.000 de locuri, în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, la standarde moderne, așa cum Timișoara merită de mult timp.”

Nicolae Robu, august 2020, despre arena care ar urma să apară în Timișoara până în 2022: Vom avea, în sfârșit, un stadion ultramodern, unul făcut de primărie, pe bani de la bugetul local, deci: o certitudine! Astăzi s-a aprobat studiul de fezabilitate și implicit s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestui nou stadion, dându-se, astfel, undă verde licitației pentru proiectul tehnic și execuția propriu-zisă, la pachet.”

Despre o sală polivalentă nouă în Timișoara s-a scris și s-a vorbit mulți ani. Au fost ani întregi de contre între autoritățile locale și cele județene cu privire la locul efectiv în care aceasta să fie construită – în Giroc sau Timișoara.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/