Bătălia banilor în sănătate: contractul-cadru ţine în criză spitalul din Reşiţa

La puţin peste două luni de la intrarea în vigoare a contractului-cadru din Sănătate, îngrijorările se acutizează la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa. După negocierile cu Casa de Asigurări de Sănătate, conducerea a ajuns să-și pună mâinile-n cap. Sumele alocate pentru cea de-a doua jumătate a anului sunt mai mici decât alocarea din luna mai, precedentă modificării contractului-cadru. La cum arată situația, cu greu vor fi acoperite cheltuielile actuale, neputând fiind luată în calcul diminuarea datoriilor. Potrivit directorului medical al spitalului, medicul primar chirurg Jaro-Norbert Marşalic, în prezent plăţile restante ale spitalului sunt de 9 milioane de lei, iar arieratele sunt de peste un milion 63 de mii de lei.

,,Vorbim despre datorii, diferenţa e dată de vechimea lor. Anul acesta, nu ştiu ce se întâmplă, ce nu se întâmplă, eu pot să vă spun că nu prea simţim o creştere a bugetului sau a veniturilor pentru că, la prima strigare, înainte de a semna contractul, alocaţi au fost în jur de trei milioane 900 de mii de lei, iar după semnarea contractului, vorbim acum de luna iunie trei milioane  700 de mii de lei, luna a şaptea – trei milioane 637 de mii, luna a opta – trei milioane 600 de mii, luna a noua – trei milioane 500 de mii, iar lunile a zecea, a unsprezecea şi a douăsprezecea 2014 – zero lei“, a detaliat dr. Jaro-Norbert Marşalic.

Toate spitalele din ţară, nu doar judeţeanul de la Reşiţa, sunt finanţate pe prestări servicii, în funcţie de numărul de cazuri. Dar nu contează numărul real de pacienţi trataţi şi nici valoarea reală a tratamentului, ci numărul de cazuri contractate (bolnavi rezolvaţi) cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Potrivit directorului medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, unitatea cheltuie în medie 2200 de lei/pacient şi primeşte circa 1600 de lei/bolnav de la CJAS. ,,Restul… nu are rost să ne ascundem, o parte suportă bolnavul, aparţinătorii, şi o parte sunt tocmai datoriile care se acumulează“, a subliniat dr. Jaro-Norbert Marşalic.

Informaţiile comunicate de reprezentantul conducerii spitalului din Reşiţa vin ca reacţie la afirmaţia directorului Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, Tudorița Nicula, potrivit căreia fondurile alocate anul acesta către Spitalul Județean sunt cu mult mai mari față de cele de anul trecut.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/