„Bătaie” pe Spitalul CFR! Pe lângă primărie, și Universitatea de Medicină din Timișoara vrea să preia unitatea medicală

Spitalul CFR din Timisoara

Primăria Timișoara nu este singura care dorește să preia în administrare Spitalul CFR. Se pare că și Universitatea de Medicină din Timișoara este interesată de această unitate medicală. Cert este că Ministerul Transporturilor vrea să scape de Spitalul CFR cât mai repede.

Primăria Timișoara anunța, în luna decembrie, că este interesată să preia în administrare Spitalul CFR de la Ministerul Transporturilor. De altfel, în ultima ședință a Consiliului Local Timișoara din acest an a fost aprobat un proiect de hotărâre cu privire la intenția de preluare a unității medicale. Doar că pe lângă Primăria Timișoara, și Universitatea de Medicină din Timișoara este interesată să administreze Spitalul CFR.

Secțiile de la Spitalul CFR, cel puțin din ce spun medicii de la Spitalul Municipal Timișoara, unele sunt complementare cu ceea ce are în acest moment Municipalul. Sunt câteva secții care lipsesc Municipalului, iar dacă preluăm Spitalul CFR, Municipalul ar putea să devină un spital complet, în sensul în care să acopere întreaga gamă de servicii medicale. Legea, așa cum a fost ea promulgată, prevede că aceste spitale se pot transfera doar către autoritățile locale. Știu că există o intenție și din partea Universității de Medicină din Timișoara pentru a-l prelua. Noi, cu siguranță, putem să avem o înțelegere, nu e nicio competiție între UMFT și Primăria Timișoara, ba din contră, este o colaborare care trebuie să continue”, a explicat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.

Marius Craina, consilier local Pro România și președintele Senatului Universității de Medicină din Timișoara, a precizat, în timpul ședinței, că săptămâna trecută, Ministerul Transporturilor a trimis o adresă către universitatea timișoreană, prin care o întreba dacă este interesată de preluarea Spitalului CFR.

În cursul săptămânii trecute, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara a primit o notificare, o solicitare de la Ministerul Transporturilor pentru a-și manifesta intenția de preluare a Spitalului CFR. Motiv pentru care săptămâna trecută, marți, a avut loc o ședință a Senatului UMFT, în care Senatul a votat cu majoritate de 100% intenția de preluare a Spitalului CFR de către universitate”, a afirmat Marius Craina.

Pe de altă parte, Ruben Lațcău a explicat faptul că Ministerul Transporturilor va muta acest spital către Ministerul Sănătății, iar Ministerul Sănătății va fi cel care va face transferul către o altă instituție.

În acest moment, Ministerul Transporturilor doar dorește să vadă exact dacă există o deschidere pentru a fi preluate aceste spitale, dar doar Ministerul Sănătății poate să facă acest transfer”, a precizat viceprimarul Timișoarei.

În discuție a intervenit și Radu Țoancă, consilier local PSD, pentru a anunța că o parte din Spitalul CFR a fost retrocedat unei persoane fizice, care vrea să deschidă o clinică privată chiar în incinta unității medicale.

Este vorba de circa 1.000 mp, exact la jumătatea dintre cele două pavilioane ale spitalului. Mi-a spus că din luna august 2023 își va face clinică privată exact în incinta Spitalului CFR”, a explicat Radu Țoancă.

Această cerere nu se referă la patrimoniu. Vorbim de transferul de specialiști, de medici, de responsabilitate medicală. Sunt câteva specialități pe care CFR-ul le are, dar Municipalul își dorește aceste secții. Intenția municipalității este de a transfera aceste secții, cu specialiștii pe care le dețin. Atunci Spitalul Municipal va deveni unul generalist, care să acopere întreaga gamă de servicii pe care un spital din România le poate presta”, a detaliat Ruben Lațcău.

În final, Marius Craina a precizat că Spitalul CFR are fonduri insuficiente, astfel că este necesară preluarea lui, fie de Primăria Timișoara, fie de Universitatea de Medicină din Timișoara.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/