BĂTAIE DE JOC. Vezi cum arată acum Vila UCMR, în care s-a cazat Regele Carol al II-lea! (FOTO)

explo 1000x200

În contextul în care toată Europa își protejează clădirile de patrimoniu și le transformă în adevărate obiective de admirat de milioane de turiști anual, la Reșița, cuvântul cel mai potrivit care poate descrie situația este „bătaie de joc”!

Același lucru se întâmplă cu mai toate obiectivele de patrimoniu din Caraș-Severin, care sunt lăsate de izbeliște, în bătaia vântului, fără ca vreo instituție abilitată să intervină și să ia măsuri. Motivele invocate sunt variate: de la lipsa de bani și până la lipsurile de legislație sau problemele juridice. Toate acestea au fost prezentate de-a lungul vremii! Așadar, în permanență se caută explicații în loc să se găsească soluții prin care istoria Banatului să fie pusă în valoare.

Asta, mai ales că nici contextul economic din viitorul apropiat nu este unul dintre cele mai optimiste. Industria stă sub semnul incertitudinii, iar pentru Reșița, la fel ca pentru cele mai multe localități din Caraș-Severin, singura șansă de dezvoltare ar fi turismul. Cei responsabili însă s-ar putea trezi mult prea târziu la realitate, atunci când nu vor mai avea ce reabilita.

Un exemplu în acest sens este Vila Direcțiunii din incinta Uzinei Constructoare de Mașini Reșița. Obiectivul, construit încă de pe vremea U.D.R., atunci când a servit ca sediu al direcțiunii, s-a transformat în timp în vilă de protocol. Într-adevăr, clădirea este semnalizată… Și atât! Nepăsarea și vremurile aproape că au transformat-o într-o ruină cu geamuri sparte și pereți scorojiți.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157651695105679″]

Cine s-a cazat în Vila UCMR?

Potrivit banatuldemunte.blogspot.ro, imobilul a adăpostit oameni de bază ai vremurilor trecute, precum regele Carol al II-lea, în drumul său spre o altă splendidă vilă, Vila Klaus (și ea în ruină astăzi), unde mergea la vânătoare.

Nici Nicolae Ceaușescu n-a ocolit Vila UCMR! Dimpotrivă, se spunea că era destinația favorită a cuplului de dictatori. Cei doi au fost cazați aici, o noapte, cu ocazia sărbătoririi a 200 de ani de foc nestins la Reşiţa. Cei doi au dormit în camere separate, potrivit celor care i-au primit în luna iulie a lui 1971. În plus, aproape toate personalităţile care au vizitat Reşiţa de-a lungul timpului au fost cazate la Vila Direcţiunii. Delegaţii de japonezi care au călcat pragul acestei clădiri au rămas uimiţi de splendoarea imobilului, dar şi de împrejurimi.

 

Comments

  1. LuxPhotoFuchs says:

    Dacă articolul l-ai scris de la Bruxelles, te iert! În UCMR au existat, există şi vor exista 3 (trei)imobile cu numele de VILA. Este vorba de VILA VECHE în care Carol al II-lea a jucat şah în pavilionul închis din colţul clădirii şi care are culoarea zugrăvelii galbenă. Pe scări, în sus, la aprox. 100 metri, este VILA ROŞIE care a adăpostit Policlinica uzinei. Mai sus, neamintit în material se află VILA NOUĂ în care locuiau
    directorii generali (ex. Alexandru Bitang)şi angajaţi cu domiciliul în altă parte (ex. Mitică Marta etc.)Dacă se vizionau pozele (excelente dealtfel)se afla situaţia reală