Bătaie de joc după finalizarea lucrărilor! Judecătorii mențin o amendă aplicată Coltermului

Readucerea trotuarelor sau a străzilor la starea inițială după realizarea unor lucrări edilitare este o mare problemă. Pentru că nu a respectat această obligație, Primăria Timișoara și-a amendat propria firmă, Colterm. Societatea de termoficare a contestat amenda în instanță, dar judecătorii au menținut sancțiunea. Sentința nu este definitivă.

Noiembrie 2018. Primăria Timișoara amendează societatea de termoficare Colterm cu 2.500 de lei pentru că „nu a refăcut domeniul public afectat în urma lucrării de reabilitare rețele termice”. Colterm plătește amenda, dar în același timp contestă procesul-verbal în instanță, cerând restituirea banilor.

Colterm se spală pe mâini

În instanță, Colterm s-a apărat arătând că în cazul unor lucrări la rețele sau branșamente are contract cu o firmă de drumuri; în cazul în care asfaltul nu este făcut responsabilitatea este a acesteia. „Odată cu terminarea lucrărilor la rețea, se predă locul unde s-a lucrat către una din firmele specializate cu care societatea are contracte de refacere, pentru acoperirea cu pământ și refacerea terenului- spațiu verde, carosabil, trotuare.  (…) Din momentul predării amplasamentului de către antreprenorul executant, societatea petentă (n.r. Colterm) nu are nicio responsabilitate în legătură cu acea lucrare.”, se arată într-unul dintre documentele de la dosarul prin care a fost contestată amenda primită de Colterm.

În întâmpinarea depusă în instanță, Colterm a mai arătat că „fapta pentru care a fost sancționată nu există în sarcina sa și, pe cale de consecință, consideră că procesul-verbal este lovit de nulitate deoarece este aplicată o sancțiune unei persoane care nu a fost făptuitoare”.

gif card de energie dacus 1000x100

Decizia instanței

În baza probelor depuse la dosar, judecătorul a constatat că societatea de termoficare a luat măsuri pentru refacerea carosabilului doar până în luna iunie, în luna noiembrie, când a fost aplicată amenda, aceste măsuri fiind inexistente. „La data de 11 ianuarie 2018, petenta și societățile Axo Util SRL Timișoara și Super Construct SRL Timișoara au convenit executarea unor lucrări de refacere tramă stradală. S-a emis și de către Primăria Municipiului Timișoara, pentru petentă, un permis de intervenție pentru aceste lucrări, valabil pentru perioada 13 iunie 2018-15 iunie 2018. Toate acestea fac dovada interesului petentei, până la data de 13 iunie 2018, pentru refacerea tramei stradale, însă la data de 27 noiembrie 2018 nu era executată lucrarea de refacere a caraosbilului, or HCL 13/2009, privind lucrările tehnico-edilitare care se execută pe domeniul public al Municipiului Timișoara sancționează nerespectarea dispozițiilor privind lucrările de refacere a domeniului public cu o amendă de la 2.000-2.500 lei.”, se arată în sentința Judecătoriei Timișoara.

Hotărârea Judecătoriei a fost contestată cu apel, care se judecă la Tribunalul Timiș, unde procesul este pe rol.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/