Bătaia nu e ruptă din rai! Sute de copii din Timiș abuzați și neglijați, în acest an

prevenirea violentei asupra copiilor
publicitate si promovare in ziar

Peste 350 de cazuri de abuz și neglijare a copiilor au fost confirmate, în acest an, în județul Timiș. Dintre aceștia, 69 de micuți au fost scoși din familie în regim de urgență.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș a făcut publice o serie de statistici triste, în condițiile în care luni, 5 iunie, este marcată Ziua împotriva violenței asupra copilului în România. Această zi a fost instituită în anul 2006, în cadrul campaniei „Bătaia nu e ruptă din rai”, inițiată cu un an înainte de către Organizația „Salvați Copiii” România.

DGASPC Timiș semnalează faptul că, la nivelul județului, numărul cazurilor de violență domestică este, în continuare, foarte mare.

Astfel, de la începutul acestui an şi pȃnă la finalul lunii mai 2023, au fost primite 411 sesizări de abuz și neglijare, din care 360 au fost confirmate. Cele mai multe cazuri au fost cele de neglijare – 277 cazuri, fiind urmate de numărul cazurilor de abuz emoţional – 44 de cazuri şi de abuz fizic – 24 de cazuri confirmate. Pentru 69 de copii, cea mai bună soluție pentru a nu mai avea contact cu mediul abuzator a fost instituirea plasamentului în regim de urgență la o altă familie sau la un asistent maternal profesionist”, a informat instituția.

Multe dintre cazuri au fost sesizate prin intermediul Numărului Unic de Urgenţă 119, la care poate suna, 24/24 ore, orice persoană care are cunoștință despre un copil aflat într-o situație dificilă: copii aflați în situații de risc, abuz, neglijare, exploatare, părinți, vecini, cunoscuți, cadre didactice, practic orice cetățean care cunoaște un caz al unui copil aflat în dificultate sau pericol.

Potrivit DGASPC Timiș, în situațiile de risc imediat la adresa vieții copilului, numărul 119 este interconectat cu numărul unic de urgență 112, care preia cazurile în regim special, iar în situațiile în care copiii au nevoie de suport psiho-emoțional, ei sunt puși în legătură cu echipa de psihologi, care va face o primă evaluare a cazului, oferind copilului consiliere și, în funcție de situație, va propune includerea lui, eventual și a familiei, într-un program de consiliere psihologică.

Pentru a veni în sprijinul victimelor abuzurilor, pe lȃngă serviciile oferite în cadrul instituţiei, DGASPC Timiş orgnanizează, împreună cu diferiți parteneri, campanii de informare cu privire la modalitatea de sesizare a cazurilor de violenţă asupra copilului.

Astfel, în ultimele luni ne-am întâlnit cu sute de persoane cărora le-am explicat importanţa sesizării, la timp, a unui caz de violenţă sau abuz asupra unui copil, de multe ori un simplu telefon putȃnd salva o viaţă. Aceste întȃlniri cu reprezentanţi ai primăriilor şi ai altor instituţii vor continua pe tot parcursul acestui an, în prim plan fiind copiii, pe care ne-am propus să-i întȃlnim fie la şcoală, fie în tabere, în timp ce desfăşoară diferite activităţi recreative sau educative, ori chiar acasă, alături de familie. Astfel, psihologii şi asistenţii sociali implicaţi în aceste activităţi vor explica tuturor care sunt efectele devastatoare ale violenţei, ele putȃnd lăsa urme pe termen lung, multe dintre modelele şi experienţele văzute şi trăite de un copil putȃndu-se transmite chiar şi peste generaţii”, a detaliat DGASPC Timiș.

publicitate banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01