TIMIȘOARA. Consiliul Județean Timiș vrea să închirieze două spații în Bastionul Maria Theresia din Timișoara, în zona zero a orașului, cu 36 de lei/mp/lună. Aleșii județeni s-au revoltat și au respins propunerea.
Un proiect de hotărâre pus pe masa consilierilor județeni de Timiș a iscat contre între grupurile politice. Executivul CJT vrea să scoată la licitație spre închiriere două spații în Bastionul Maria Theresia, al căror tarif pornește de la 36 de lei/mp/lună: unul este pentru un restaurant, al doilea pentru un magazin de suveniruri la Centrul Info Bastion.
„Mi se pare absolut aberant ca tariful stabilit pentru zona Bastion, care e în zona zero a municipiului, să fie mult mai mic decât tariful stabilit pentru parcul industrial (n.r, PITT). Pot să sesizez, și dacă va trece proiectul cu 37 de lei la bastion și 51 de lei la parcul industrial, voi sesiza conducerea ANEVAR în privința evaluatorului. Deci nu se poate. Arătați-mi unde se închiriază cu 7 euro în zona zero a municipiului. Am rașchetat biblioteca județeană ca să facem niște restaurante pe un tarif în care să ne putem ține reuniunile de familie și de partid. Nu induc în eroare și voi sesiza conducerea ANEVAR în privința acestui evaluator. Cunosc foarte bine ce vă spun acum. Există vad comercial care și ăla se evaluează. (…) E vorba de prețul pieței, facilități, vadul comercial. Nu îmi povestiți că la 15 kilometri de centrul orașului e un vad comercial mai bun decât la bastion.”, a spus în plenul CJ Timiș, consilierul PSD Ioan Sorincău.
Opinia sa a fost susținută de tot grupul PSD, dar și de aleșii USR. Mai mult, consilierul județean Raul Olajos, ex-USR, a explicat faptul că Bastionul Maria Theresia este în continuare neatractiv pentru operatorii economici și culturali, chiar dacă administrația județeană a încercat revitalizarea zonei.
„Nu doar că puteți să contestați la ANEVAR, ci putem solicita în plen o nouă expertiză de evaluare să vedem dacă sunt diferențe foarte mari. (…) Să știți că motivul pentru care nu vin oamenii la licitație, deși știu că pentru PNL piața ar trebui să fie sfântă, sunt și alte motive pentru care nu se prezintă clienți la bastion. (…) Sunt restricții de amenajare, restricții de altă culoare, nu neapărat restricții de preț.”, a explicat Raul Olajos.
„Vă aduc la cunoștință faptul că la aceste prețuri s-au ținut licitații de CJ la care nu a venit nimeni. Dacă erau prețuri ridicol de mici, trebuia să fie 10-15 înscriși la licitație. Piața liberă își spune cuvântul, nu teoria și discuțiile.(…) S-a creat ideea printre oamenii de afaceri că business-urile nu funcționează la bastion, dar a fost o politică greșită a consiliului județean în anii precedenți pentru că nu au fost proiecte de revitalizare a activității, nu au fost proiecte culturale, dar acest lucru s-a schimbat și bastionul devine din ce în ce mai atractiv. Noi am alocat bani și am înfrumusețat toate spațiile. Din punctul meu de vedere, prețul este unul corect, nu este foarte mic, am avut licitații și anul trecut la care nu s-a participat. Dacă era un preț foarte mic cu siguranță ar fi fost companii la licitații.”, a spus, la rându-i, Alexandru Proteasa, vicepreședintele PNL al CJ Timiș.
Chiar dacă suntem deja în a doua parte a anului Capitalei Europene a Culturii, Bastionul Maria Theresia, pe care CJ Timiș intenționa să îl folosească cu prioritate pentru organizarea evenimentelor culturale, nu reușește să atragă suficient de mulți comercianți și actori culturali. Încă din 2021 este în vigoare un nou regulament de funcționare pentru spațiile găzduite de bastion, regulament care stă la baza organizării evenimentelor de tip cultural de aici. Documentul a fost gândit tocmai în perspectiva Capitalei. În plus, aici s-au investit sume importante pentru amenajarea unui infocentru dedicat turiștilor, „cel mai frumos din țară”, după cum spunea vicepreședintele CJ Timiș, Alexandru Proteasa.
Discuția cu privire la tarifele de închiriere a spațiilor din Bastionul Theresia va fi reluată, cel mai probabil, luna viitoare.