Bârzava, o binecuvântare de la Dumnezeu!

Apa este vitală, dar puțini sunt cei care o apreciază pură, în starea ei naturală. Poluarea și ignoranța sunt două dintre cele mai mari probleme. Speranță există însă. „Un râu este o binecuvântare”, este de părere primarul Nelu Popa.

Una dintre marile bogății ale Reșiței este râul Bârzava, este de părere primarul Nelu Popa. Așa că nu are de gând să se rezume la a-i curăța albiile, ci vrea să îl pună în valoare, astfel încât reșițenii să se poată bucura de el. „Atunci când ai un râu într-un oraș e o binecuvântare de la Dumnezeu, trebuie să te întorci cu fața la el și eu asta fac acum, printre altele, o promenadă de-a lungul Bârzavei. Mă duc pe malul stâng și mă întorc pe malul drept astfel încât oamenii să poată să meargă cu copiii, cu cărucioarele, cu bicicletele, cu trotinetele. Și în afară de această promenadă, mi-am propus să facem câteva poduri pietonale astfel încât oamenii să poate să meargă pe stânga, pe dreapta și am dat unei firme de la Timișoara să ne facă un studiu de fezabilitate pe 8 poduri”, explică edilul-șef.

Pentru a putea interveni pe râul care traversează unitățile administrativ-teritoriale, primăriile aveau nevoie, până nu demult, de avizul Societății de Gospodărire a Apelor. După insistențele venite din teritoriu, Guvernul a dat un memorandum pentru ca administrațiile locale să se poată folosi de apele de pe teritoriul UAT-urilor pe care le reprezintă.

1000x200 dacus 02

„Am fost de două ori la Guvern. Cu primul ministru, ăsta pe care îl avem acum, doamna Dăncilă, mai era de față și doamna Plumb, care este ministru la Fonduri Europene. Au mai fost primari de municipii și eu sunt un tip mai tupeist și m-am băgat în față să dau din coate. «Ce probleme avem noi altele în afară de fondurile europene?» «Dom’le, eu am două probleme. Dați-ne în administrare râurile în interiorul orașelor, de la intrare până la ieșire pentru ca să putem face proiecte pe ele». Și cineva din sală a zis: «Nu, nu, ce vreți? Să modificăm Constituția, domnule primar?» «Nu doresc să vă ofensez, nu vreau să-mi dați apa să o duc acasă, știu bogățiile României: apa, petrolul, gazele și așa mai departe sunt ale statului român și nu mi le puteți da mie, dar eu voiam apa la intrare în oraș și la ieșire v-o dau înapoi. Dumneavoastră îmi dați doar albia să pot să intru pe ea și să fac niște proiecte inclusiv pe albia inferiorul râului, cuva lor». A înțeles femeia și în aprilie sau în mai a dat un memorandum la Guvern și ne-au dat posibilitatea prin acest memorandum să preluăm în administrare apele pe teritoriul orașului, așa cum face Parisul cu Sena, așa cum face Viena cu Dunărea în interiorul Vienei și Budapesta și Belgrad”, a explicat recent Nelu Popa la Timișoara, la conferința Urban Talks, un proiect românesc care își propune să modeleze viitorul orașelor.

CITEȘTE ȘI: Bârzava, ca Sena! Nelu Popa i-a arătat Vioricăi Dăncilă… Parisul!

publicitate si promovare online banner maxagro