În urma dezastrului „Colectiv”, tot mai multe administrații locale sunt atente la eliberarea avizelor de funcționare. Asta însă, spre nenorocul proprietarilor de localuri, care se tem acum că până intră în legalitate afacerea li se prăbușește.
Evenimentul nefericit din „Colectiv”, în urma căruia s-au curmat destinele a mai bine de 50 de tineri, a trezit la realitate atât inspectorii din cadrul ISU, cât și reprezentanții administrațiilor publice locale.
După mai multe controale în municipiul Caransebeș, unele restaurante au închis de bună voie până când își vor pune la punct documentația pentru autorizare. Avantajul ar fi că oricum, în perioada de post, creștinește sunt interzise petrecerile. Alte localuri au fost închise de reprezentanții ISU.
Pentru ca unitățile care-și desfășoară activități ce implică aglomerări de clienți: baruri, restaurante, magazine, cluburi, indiferent de suprafață, să ofere siguranță, consilierii locali din Caransebeș au aprobat o hotărâre care să vină atât în sprijinul agenților economici, cât și a celor de la ISU. Astfel, autorizațiile de funcționare ale comercianților nu vor fi reînnoite sau emise de către Primăria Caransebeș la începutul fiecărui an, până când solicitanții nu vor avea la dosarul cerut de administrație și avizul, acordul sau autorizația ISU, care să ateste faptul că imobilul în care se desfășoară diferite evenimente corespunde din punctul de vedere al securității la incendii.
„Termenul este scurt!”, a considerat Nicolae Roșu, unul dintre consilierii care deține în Caransebeș două baruri. „Sunt sute de cereri de autorizare în Caraș-Severin, ceea ce înseamnă că va mai dura până când vor fi soluționate. Până atunci, localurile rămân închise, ceea ce va duce cel mai probabil la falimentul, mai ales, al localurilor mai mici. În plus, nu există indicații concrete cu ceea ce trebuie să facă proprietarii de baruri. Să li se spună clar de ce avize au nevoie și de unde să le obțină“, a precizat alesul local.