Mărturii fascinante despre istoria noastră au fost prezentate în sala Casei de Cultură din Caransebeș de către prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, director al Muzeului Național Brukenthal.
Încă din 2011, peste 15 hectare din ceea ce ar fi fost cel mai vechi „oraş” din Transilvania, au fost cercetate de specialiști, cu ocazia săpăturilor preventive efectuate pe șantierul autostrăzii Deva – Sibiu.
Locul se află în apropiere de satul Turdaș (județul Hunedoara), pe malul Mureşului, într-o zonă cunoscută pentru vestigiile descoperite aici de-a lungul ultimelor două secole. La finalul celei mai ample campanii de cercetare, arheologii confirmau existența, în urmă cu peste șase milenii, a unei așezări întinse pe aproape 100 de hectare, cu fortificaţii din lemn întinse pe şase-şapte kilometri, cu palisade, care înconjurau zona în care se aflau numeroasele bordeie din lut, ne-a menționat profesorul Adrian Sabin Luca:
„Lansez o serie de 10 conferințe în România, care se axează pe demonstrarea faptului că avem în față o descoperire foarte importantă și anume un baraj din preistorie. Până acum au ieșit 5 cărți document despre Turdaș – Luncă și mai sunt 20 la care se lucrează, eu fiind profesor la Universitate și crescând până acum 27 de generații de studenți, am coordonat echipe de cercetători care semnează lucrările, fiecare pe capitole acolo unde a muncit mai mult, după cercetarea siturilor. Cercetarea arheologică este extrem de laborioasă și ceea ce apare în scris este o super sinteză a tuturor materialelor arheologice care ne-au trecut prin mână și a tuturor lucrurilor capturate din teren. O muncă laborioasă și eu sper ca să ducem la bun sfârșit în România monografia unui astfel de sit arheologic, noi îi spunem oraș și nu este emfatic, după opinia mea e o realitate”, ne-a declarat prof. univ. dr. Adrian Sabin Luca.
Menționăm că un număr impresionant de obiecte de ceramică, dar şi rămăşiţele unor cuptoare i-au adus pe specialişti la concluzia că Turdaș – Lunca ar fi fost un centru regional de producţie şi de distribuţie a ceramicii. Bulevardul preistoriei Valea Mureşului, unde se află situl Turdaş, era numit „un bulevard al preistoriei”.
„Ea constituia cea mai importantă şi, probabil, unica modalitate de comunicaţie a epocii, atât prin uşurinţa cu care putea fi parcursă, cât şi datorită condiţiilor prielnice pe care le oferă terasele ei. Ea face legătura, spre est, cu Podişul Secaşelor şi Podişul Transilvaniei, iar, spre vest, cu Banatul, de unde se poate continua drumul spre Câmpia Tisei, Dunărea mijlocie şi zonele central–europene sau se poate merge spre sud, în Peninsula Balcanică. Caracteristicile enumerate până acum arată, încă o dată, faptul că una dintre zonele optime de locuire pentru omul preistoric a fost valea Mureşului. Ea a fost aleasă drept habitat de omul preistoric, mult mai expus decât omul modern condiţiilor vitrege ale naturii înconjurătoare”, se precizează în cercetările arheologice preventive de la Turdaş – Luncă, judeţul Hunedoara, efectuate de profesorul universitar dr. Sabin Luca.