Bani sifonați de la Spitalul Orăşenesc Oravița! Aiurea, asta înseamnă să fii manager!

Curtea de Conturi şi mai apoi unii procurori au semnalat sifonarea unor importante sume de bani de care s-ar face vinovaţi managerul Felician Fara şi Ana Miu, directorul economic. Acuzaţiile sunt respinse vehement, dar modul în care s-a soluţionat dosarul penal ridică destule semne de întrebare.

Un raport al Curţii de Conturi întocmit de Mariana Ciulei a evidenţiat faptul că anumite lucrări efectuate la Spitalul Orăşenesc Oraviţa în perioada 2007-2008 ar fi fost decontate ilegal. Pe fir au intrat imediat procurorii, dosarul fiind înaintat spre soluţionare Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa.

Andreas Isac, administrator al SC Isac & Kiss SRL, a prezentat date nereale şi situaţii de lucrări ce nu reflectau realitatea cu privire la spălătoria Spitalului Orăşenesc Oraviţa. Totul se leagă de contractul 207/2007. Procurorul arată că managerul Felician Fara şi directorul economic Ana Miu şi-au îndeplinit necorespunzător atribuţiile de serviciu cu prilejul recepţionării situaţiilor de lucrări, care reflectau lucrări neexecutate, iar în urma expertizei tehnice extrajudiciare a reieşit ca fiind încasată necuvenit suma de 140.499,58 lei. „De asemenea, susnumiţii au întocmit în fals situaţii financiare denaturate, în vederea inducerii în eroare a Ministerului Sănătăţii, pentru a aproba, pentru reparaţii capitale, sume de bani deja achitate, fiind solicitată în mod nejustificat suma de 585.028 lei”, s-a reţinut în dosar.

O mulţime de infracţiuni

Concret, spitalul ar fi plătit nelegal 140.499 lei firmei Isac & Kiss SRL din Berzovia pentru lucrări care în realitate nu s-au executat. În plus, managerul Fara ar fi schimbat destinaţia fondului de 725.528 lei reprezentând costul total al lucrărilor ce au fost plătite în mod incorect din fondurile proprii ale spitalului. „Analizând aceste aspecte este evident că suma cu care Spitalul Orăşenesc Oraviţa sau Ministerul Sănătăţii ar fi putut fi efectiv prejudiciate este de 140.499 lei, în legătură cu care există o expertiză tehnică extrajudiciară în care se arată că anumite lucrări nu au fost executate sau volumul acestora era mai mic decât cel consemnat în devizele de lucrări”, a arătat procurorul George Bucurică. Aşa s-a ajuns la reţinerea infracţiunilor de deturnare de fonduri, fals intelectual şi abuz în serviciu, deşi iniţial se investiga doar un abuz în serviciu.

A jonglat ca un adevărat manager!

În faţa procurorului, managerul Fara a recunoscut că a jonglat cu banii, dar aşa ar face orice manager pentru bunul mers al instituţiei pe care o conduce. „Suma de 585.028 lei a fost returnată în contul de venituri proprii ale spitalului din contractul cu CJAS în momentul încasării sumei de la Ministerul Sănătăţii, în caz contrat s-ar fi produs acest prejudiciu în contul spitalului, ceea ce nu e permis. (…) Practic, spitalul nu avea această obligaţie de a achita această sumă din venituri proprii din contractele cu CJAS Caraş-Severin, dar măsura a fost luată de urgenţă pentru a evita stagnarea lucrărilor şi plata unor penalităţi constructorului, precum şi alte daune adiacente”, a explicat la acea vreme Felician Fara.

Nu prea mai ştie!

Astăzi, managerul Fara nu-şi mai aminteşte mare lucru despre dosarul penal legat de firma Isac & Kiss SRL. „Nu e vorba de spălătorie. Singura mea problemă a fost că am avut nişte lucrări de făcut ce au fost bugetate, dar finanţarea nu a mai venit. Atunci constructorul ne-a dat în judecată. A fost o lucrare de nu ştiu câte miliarde, dar nu e legată de spălătorie. Cred că era vorba de termoizolare, nici nu mai ştiu la ora asta. Noi am avut bani şi am achitat din veniturile proprii. Banii de la minister au venit treptat, până în iunie, şi pe măsură ce banii veneau noi îi puneam la loc. Deci nu a existat delapidare, nu a existat deturnare de fonduri. Asta a fost acuzaţia. Deturnarea de fonduri este când lipsesc bani şi când pui în pericol viaţa pacienţilor luând din bugetul propriu. Lucrul acesta nu s-a întâmplat. Noi am avut bani, am achitat, după care au fost puşi la loc şi, practic, procuratura de la Reşiţa a înţeles treaba asta. Noi eram acuzaţi de deturnare de fonduri. Am primit de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin neînceperea urmăririi penale, pentru că lucrurile s-au văzut foarte clar. Nu a existat, practic, niciun fel de delapidare, iar pacienţii au avut tot ce le trebuie, am avut bani şi de căldură, şi de medicamente. Decât să avem probleme cu constructorul, să ajungem la judecăţi, am preferat să plătim din venituri proprii”, a rememorat managerul Spitalului Orăşenesc Oraviţa.

Rămâi pe expressdebanat.ro pentru a afla cum s-a „rezolvat” dosarul penal al managerului Felician Fara!

Comments

  1. spital says:

    Pe vremuri, cand eram eu copil, dl. Fara era un foarte bune pediatru si se purta foarte frumos cu copiii. Nu pot sa-i contest actul medical pentru ca nu stiu cum il mai desfasoara, dar cam asa se intampla cu omul in general. Cand da de „putere“, de functiile de conducere in general, uita sa mai fie oameni. Asta e, lume multa, oameni putini…

  2. resitean says:

    Apropo de spitale, asteptam ca pe site-ul Spitaului de Urgenta din Resita sa mai apara documente la zi, si nu din 2013!!!! cu bugetul de venituri şi cheltuieli, venituri nete salariale, contracte etc. Prin alte parti se poate. La noi NU!

  3. zz top says:

    Material propagandistic pt. un procuror impostor Bucurica Radu George de la parchetul Oravita.Desi nu a instrumentat acest dosar,EL PROCURORE PENIBILE face declaratii de presa,poate,poate il baga in seama cineva.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/