Bani puțini! Primăria Lugoj se bazează pe un buget de venituri la nivelul anului trecut

Odată cu aprobarea bugetului național, care a fost promulgat și publicat în Monitorul Oficial, au început și calculele pentru bugetul local, însă configurația finală a acestuia va fi cunoscută în a doua jumătate a lunii aprilie, după ce vor fi anunțate cifrele de la Ministerul de Finanțe și de la Consiliul Județean.

După cum se știe, în anul de pandemie care s-a scurs de la instituirea stării de urgență economia a avut mult de suferit. În aceste condiții, primarul Claudiu Buciu apreciază că „noul buget va fi unul de maximă austeritate, bazat pe veniturile pe care le estimăm în mod pesimist la nivelul de anul trecut, chiar dacă avem motive să credem că ele vor fi puțin mai mari”.

Din start, au fost sesizate două lucruri bune: „Ne bucurăm că Guvernul va susține în continuare plata burselor către elevi. Noi vom da o hotărâre cu privire la alocările pe acest semestru, apoi vom merge în continuare pe anul școlar viitor. Ne bucură faptul că s-a menținut cota de 90% de contribuție a Guvernului către asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități. În rest, din fondurile de echilibrare pe județul Timiș, banii vor ajunge doar la municipiul Timișoara și la comunele din județ”.

Investiții în școli și dotări cu utilaje

Primarul Buciu mai spune că prioritățile stabilite înainte de alegeri coincid cu cele regăsite pe plan național. Bugetul pe anul acesta se va concentra pe investițiile necesare în școli (sisteme de încălzire și racordarea instituțiilor de învățământ la rețeaua de gaz). Prioritate vor avea școlile cu adresabilitate și număr mare de elevi înscriși, iar în rest, vor avea loc doar reparații de urgență. Tot la capitolul cheltuieli, o altă direcție este achiziția de utilaje pentru lucrările pe care le prestează Primăria, prin serviciile sale. Dotarea cu utilaje vizează în primul rând curățenia stradală, Serviciul de Sere și Spații Verzi și în mod special pentru realizarea de branșamente la noua rețea de apă, la nivelul întregului municipiu.

Documentații pentru accesarea de fonduri europene

Al treilea domeniu este întocmirea de documentații în vederea accesării de fonduri europene. „În acest moment, avem două proiecte în curs, care au pornit pe documentații întocmite de către fosta administrație, pentru proiectarea reabilitării parcurilor și crearea unor facilități de mobilitate urbană, respectiv piste de biciclete, stații electrice de încărcare a autoturismelor și zone pietonale. Este finanțată doar proiectarea”.

Alte documentații care trebuie pregătite pentru viitorul exercițiu financiar al Comunității Europene privesc eficientizarea energetică a clădirilor publice, instituțiilor de învățământ și parțial pentru clădiri ale spitalului. De asemenea, se urmărește obținerea de fonduri europene pentru realizarea centurii de sud (se va scoate la licitație studiul de fezabilitate). O direcție deja anunțată este crearea unui sistem integrat de management al deșeurilor la nivel de municipiu, altele decât cele colectate de Retim în acest moment. „Din păcate, până a se implementa ceva, documentațiile și studiile durează cam un an. Dacă obținerea de fonduri europene durează mai mult, platformele de depozitare a deșeurilor provenite din construcții se vor face din fonduri proprii”, punctează primarul.

Alte obiective sunt facilitățile sportive (cu refacerea documentației la stadion, pentru accesarea de fonduri europene), digitalizarea activității Primăriei Municipiului Lugoj, modernizarea uzinelor de apă – măsuri de mediu, accesarea de fonduri pentru spitalul modular și cel nou și, nu în ultimul rând, trecerea întregului iluminat public pe sistem cu LED-uri, pentru a înlocui vechiul sistem depășit și mare consumator de energie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/