Bani mai mulți pentru universități, în noile legi ale educației

mgp10aug22

Deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea spune că noul pachet al legilor educației prevede o finanțare superioară a dezvoltării universităților. Documentul aflat în consultare publică, spune parlamentarul, indică o majorare de peste 40% a bugetelor Ministerului Educației destinate universităților.

Pentru reforma universitară s-a prevăzut în proiectul noii legi a educației, spune parlamentarul liberal, o majorare de peste 40% a bugetelor Ministerului Educației destinate universităților. Potrivit deputatului, creșterea de buget va fi de peste 2 miliarde de lei, încă din 2023, dacă legea va fi promulgată în timp util.

„Noua lege prevede ca universitățile să beneficieze de o creștere a finanțării la un nivel de minim 300 de lei pe student bugetat, echivalând cu o creștere de 50% față de actualele baze de calcul în finanțarea oferită de minister, în funcție de capacitatea managerială și de performanțele universitare, așezate pe o grilă transparentă de evaluare unitară la nivelul întregii țări. Este prevăzută, de asemenea, opțiunea ca universitățile să își afirme o mai mare autonomie, din perspectivă financiară, prin care comunitățile academice își vor realiza planurile strategice de participare la proiecte internaționale, atragerea de studenți internaționali, dezvoltarea de centre de cercetare pilot sau completarea infrastructurii de campus universitar.”, a declarat deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație și Cercetare a PNL.

Pachetul de legi pentru reforma educației sunt în continuare în dezbatere publică la Ministerul Educației. PNL a lansat o platformă online care se dorește a fi un spațiu de dialog despre viitorul educației.

upt 1000x100