Bani la pușculiță sau investiți în jucării? Copiii, invitați să învețe cum să se raporteze la bani, în cadrul unor ateliere de educație financiară

educatie financiara
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Copiii iubesc jucăriile, dar cu toții știm că adoră să țină bani la pușculiță. Atelierele de educație financiară îi ajută să înțeleagă de ce este bine să economisească și, de asemenea, valoarea unui obiect. La Timișoara, Școala de Valori alături de Banca Comercială Română organizează astfel de ateliere pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani. Ele se desfășoară interactiv, prin joacă, astfel încât copiii să prindă cât mai ușor cunoștințele și să le poată utiliza în viața reală.  

Școala de Valori și Banca Comercială Română organizează atelierele financiare în Shopping City Timișoara și se adresează copiilor care au între 4 și 14 ani. Trainerii ONG-ului fac deja ateliere de educație financiară de mai bine de 5 ani, iar elevii au înțeles cum este să te „joci” inteligent cu banii, iar părinții se pot baza acum pe „un nou consilier financiar” care este din familie.

Specialiștii spun că antrenarea timpurie în categorisirea banilor stabilește tipare pentru viitorul comportament financiar. Atelierele financiare de la Timișoara se desfășoară cu cel mult 20 de participanți, iar durata lor este stabilită în funcție de vârsta participanților. Atelierele se desfășoară în manieră interactivă, relaxantă și dinamică, sunt centrate pe nevoile de învățare ale participanților, iar durata poate varia de la 45 la 120 minute.

Activitățile sunt împărțite în mai multe categorii: explorare, joacă, seif, forum și globalizare. De exemplu, în „Explorare”, participanții intră în Configurator, pentru a înțelege importanța planificării bugetului personal. La partea de „Globalizare”, copiii vor afla că toate procesele economice și politice sunt conectate, la nivel global.

Banii sunt un element util în construcția unui viitor pe măsura visurilor noastre, de aceea este necesar să știm cât mai bine cum să îi gestionăm, spune Silvia Bogdan, președintele Asociației Școala de Valori și creator educațional.

„Pentru cei care nu vor să-și lase viitorul la întâmplare am creat o călătorie inițiatică în lumea finanțelor și a creșterii calității vieții. Ideea s-a născut din dorința a-i susține și pe tineri să-și dezvolte abilități financiare, să-și gestioneze eficient banii de buzunar și, mai ales, să învețe să gândească în perspectivă și să decidă asumat. Cu educația financiară, tinerii au șansă să conștientizeze ce contează cu adevărat pentru sine, descoperă căi simple în a-și (re)modela propriul comportament financiar, practicând obiceiuri sănătoase, lăsându-se inspirați și seduși de rezultatele financiare pe care pot începe să le înregistreze fără prea mult efort, încă de timpuriu.”, declară Silvia Bogdan.

STPT job 1000x200

educatie financiara 1

Programul atelierelor este de marți până sâmbătă, începând cu orele 10 și 17, iar duminică – 10 și 14. Participarea este gratuită, iar înscrierile pot fi făcute de cadrele didactice, în numele elevilor dintr-una sau mai multe clase, fie direct de părinți. Copiii vor fi alocați în funcție de orele preferate pentru participare, la grupa corespunzătoare vârstei. Înscrierile pot fi făcute prin email la emanuel.cebzan@scoaladevalori.ro sau accesând acest link.

Până acum, atelierele financiare au ajuns pe peste 75.000 de participanți.

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală și non-profit înființată în 2009, care oferă tinerilor și profesorilor din mediul preuniversitar experiențe de dezvățare a convingerilor și comportamentelor disfuncționale și reînvățarea unor noțiuni care pun accentul pe identificarea potențialul individual, dezvoltarea competențelor pentru viață și creșterea abilității de a lucra colaborativ, multidisciplinar și multigenerațional pentru a transforma societatea actuală într-una centrată pe valori sănătoase. Școala de Valori a ajuns, prin intermediul proiectelor, la peste 114.794 de elevi și studenți și 10.908 de profesori și în 5.916  de școli.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/