Bani europeni, topiți în crematoriul de animale de la Zervești care nu se mai face! (VIDEO)

Revolta oamenilor care și-au văzut gospodăriile amenințate de norii de fum ce s-ar fi putut ridica din incineratorul pe care o firmă s-a apucat să-l construiască ilegal, pe drumul spre Muntele Mic, a obligat autoritățile să interzică investiția. Patronii se orientează acum către o pensiune!

E scandal la Zervești. Mai exact, la limita cu municipiul Caransebeș. Mai mulți oameni din sat, avându-l în mijlocul lor pe viceprimarul comunei aparținătoare, Turnu Ruieni, reclamă că o firmă a început, fără niciun fel de autorizație sau aviz, să ridice un incinerator pentru animale. Și imediat lângă, o fermă! În timp ce patronii s-ar umple de bani, acuză localnicii, viața lor se va transforma într-un coșmar, casele lor nefiind foarte departe. Mai mult decât atât, terenul generos pentru care au fost deja demarate demersurile să devină intravilan și, ulterior, un cartier frumos de vile, n-ar mai valora 2 lei din momentul în care incineratorul ar fi pus în funcțiune.

Oamenii au țipat disperați în stânga și-n dreapta văzând că pe terenul respectiv se lucrează, în ciuda faptului că nu există documentația prevăzută de legislație. Și asta pentru că, spun ei, patronii au rude cu influență mare în județ. Potrivit primarului Caransebeșului, Felix Borcean, singurul document eliberat de municipalitate, acolo fiind vorba despre extravilanul Caransebeșului, este un certificat de urbanism. Nimic altceva! Inspectoratul de Stat în Construcții a confirmat la rândul său faptul că Primăria Caransebeș a amendat societatea respectivă constatând că au fost executate lucrări fără să existe autorizație de construire.

Este vorba despre SC ADAD Incinerator SRL, care intenționa să implementeze la intrarea în Zervești proiectul „Construire două anexe exploatație agricolă și amenajare instalație de incinerare cu o capacitate de 350 kg/șarjă”.

„Urmare a verificării comune a Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin și Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Caraș-Severin, pe amplasamentul proiectului situat în extravilanului municipiului Caransebeș, DJ 608A Zervești, Agenția pentru Protecția Mediului a decis respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu”, a transmis instituția de mediu din județ. Reprezentanții Primăriei Caransebeș au fost și ei la fața locului. Au constatat că s-au făcut „lucrări de recompartimentare și etajare fără la o construcție existentă, precum și lucrări de construire fundații de beton, montare stâlpi și ferme metalice” fără ca firma respectivă să dețină autorizație de construire. „Eu înțeleg îngrijorarea oamenilor, dar le-am explicat că noi nu puteam emite autorizație de construire fără acordul celor de la Mediu. Certificatul de Urbanism nu ține loc de autorizație de construire și nu conferă dreptul de a executa lucrări de construire”, a explicat Borcean.

Reprezentantul SC ADAD Incinerator susține că planurile s-au schimbat de ceva vreme, că nu va ieși niciun fel de fum de pe terenul respectiv și că oamenii pot sta liniștiți. De fapt, nici dacă incineratorul ar fi pus în funcțiune, susține acesta, n-ar fi fost niciun pericol. „Ne-au dat termen de intrare în legalitate. Proiectul pentru incinerator ne-a fost respins. Intrăm în legalitate cu clădirea existentă la care am făcut unele lucrări. Nu va fi nicio fermă de animale. Momentan nu știu ce vreau să fac, vreau să intru în legalitate deocamdată. Poate fac o pensiune, în principiu pentru asta am făcut compartimentarea. Oricum, acel incinerator pentru care am accesat fonduri nu polua nici cât o centrală pe lemne, scotea doar abur”, a spus reprezentantul SC ADAD Incinerator. O pensiune e altceva, au spus localnicii, dar tot cu jumătate de gură, ei nefiind convinși că lucrările nu vor continua așa cum au început. Fără autorizații și avize!