Bani doar pentru COVID! Școala începe fără investiții majore în unitățile de învățământ lugojene

scoala paragina lugoj

Elevii lugojeni au păşit din nou pe poarta școlii, care i-a întâmpinat fără schimbări majore în infrastructură, dar sunt mai pregătite din punct de vedere al măsurilor anti-COVID-19.

La Lugoj, grădinițele, școlile și liceele sunt gata să înceapă lecțiile în condiții de siguranță, un număr de 14 unități de învățământ urmând să primească sprijin în acest sens și din partea Primăriei Municipiului Lugoj. Prin intermediul unui proiect, municipalitatea a alocat fonduri pentru achiziționarea de măști, mănuși și dezinfectanți, acesta fiind acum în faza de precontractare la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare. Valoarea sa este de 2,3 milioane de lei (cheltuieli totale), din care 285,60 lei – cheltuieli totale neeligibile.

„Liceul Tehnologic «Valeriu Braniște» are achiziționate materiale sanitare pentru prevenirea și combaterea COVID-19, acoperind necesarul pentru 60 de zile, dar dispunem și de fonduri de la Primărie pentru noi achiziții, în funcție de nevoile specifice și de evoluția pandemiei. Cu excepția unor retușuri care se finalizează în această săptămână, liceul este pregătit. Așteptăm reglementările Ministerului Educației și Ministerului Sănătății privind normele de implementat pentru prevenirea și combaterea COVID-19”, a declarat prof. Cosmin Gheorghe, directorul Liceului Tehnologic „Valeriu Braniște”.

Situația este similară și la celelalte unități din oraș, fiind asigurate materialele necesare cel puțin pentru primele luni ale noului an școlar. Spre exemplu, Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” și-a asigurat produsele sanitare pentru debutul anului școlar 2021-2022 încă din primăvară, astfel încât să nu fie luat pe nepregătite.

Autorizațiile DSP și ISU, la zi

Elevii lugojeni vor începe școala în siguranță, unitățile de învățământ din municipiu fiind la zi cu autorizațiile emise de Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, acolo unde este cazul. Sunt exceptate de la autorizația privind securitatea la incendiu școlile care funcționează în clădiri construite înainte de 1992, însă în cazul lor consiliul director a adoptat măsuri suplimentare pentru combaterea riscului de incendiu.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, la nivel de județ, de la începutul anului 2021 și până în prezent, prin activitățile ISU, numărul de clădiri ale unităților de învățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, comparativ cu anul 2020, a scăzut de la 91 la 88, fie prin obținerea autorizației de securitate la incendiu, fie prin revenirea la situația inițială a construcției.

Investiții de amploare, doar de la CJT

Una dintre cele mai de anvergură lucrări de investiții este la C.Ș.E.I. „Al. Roșca”, unde se construiește un internat. Investiția aparține Consiliului Județean Timiș și se ridică la 13,8 milioane lei cu tot cu TVA, finanțarea fiind asigurată prin bugetul județului. Centrul de la Lugoj școlarizează peste 220 de elevi, iar capacitatea noului internat va fi de 100 de copii, fiind destinat celor din satele învecinate. Clădirea ce se va construi are un regim de înălțime P+1, iar fundația a fost deja.

Primăria Lugoj, planuri cu bătaie lungă

Edilul-șef are în plan dezvoltarea rețelei școlare lugojene. În viitor se dorește extinderea corpurilor de clădire atât la Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”, cât și la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”, pentru suplimentarea capacității de predare la ciclul gimnazial. În practică, însă, lucrările mai au de așteptat, procedura fiind una anevoioasă.

„Deocamdată nu am găsit nici proiectant pentru aceste lucrări, apoi proiectul va trebui scos la licitație. De la momentul în care ai o idee și până să se lucreze, ca să respecți toate procedurile, sunt necesari 2-3 ani. Trebuie întâi proiectat, avizat, după se aprobă în consiliu studiul de fezabilitate, apoi se licitează proiectarea, care înseamnă un certificat de urbanism, alte avize – durează aproximativ încă un an. După ce se termină proiectarea, se generează un caiet de sarcini în care sunt descrise cantitățile de lucrări pe baza cărora poți să faci o licitație, care, la fel, nu știi cât durează. Doar după acești pași pot începe lucrările efectiv, fizic”, explică primarul Lugojului, Claudiu Buciu.

La fel de necesară ca extinderea celor două licee este și construirea de noi creșe și grădinițe în oraș, însă deocamdată proiectele privitoare la acestea nu au fost puse în aplicare înainte de începutul anului școlar 2021-2022.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/